Cercetatorii folosesc tehnica fMRI pentru a urmari fluxul de sange asupra creierului pentru a determina daca cineva spune adevarul
A fi interogat – de catre un parinte, un sef, sau o alta persoana importanta - este indeajuns sa determine cresterea tensiunii arteriale si a pulsului. Dar, contrar credintelor populare, aceste semne ale anxietatii nu sunt indicatori obiectivi cu privire la onestitatea unei persoane.
Ascunderea adevarului, determina activitati in creier care trimit sangele la cortexul prefrontal (localizat chiar deasupra orbitelor oculare), care controleaza cateva procese psihologice, inlusiv acelea care au loc atunci cand o persoana spune un raspuns nou, fata de un raspuns deja stiut (adevarul) cu privire la un anumit lucru sau o anumita situatie. “A minti este un exemplu de raspuns executor, de acest gen, deoarece implica si raspunsul adevarat,” spune Sean Spence, profesor de psihiatrie generala la Universitatea din Sheffield – Anglia.
“Cand sti raspunsul la o intrebare, raspunsul este automat; dar pentru a evita dezvaluirea adevarului, atunci raspunsul necesita ceva mai mult”.
Spencer si colegii sai au folosit tehnologia imagisticii prin rezonanta magnetica functionala (fMRI) pentru a determina daca cineva minte, urmarind irigarea, cu sange, unor zone din creier, care ar putea indica schimbari in activitatea neuronala la nivelul sinapselor (goluri intre neuroni). “Daca folosim fMRI, scanneru-ul poate detecta o schimbare ale propietatilor magnetice in sange,” spune Spence. Astfel, moleculele de hemoglobina in globulele rosii, prezinta diferite propietati magnetice, in functie de cantitatea de oxigen continuta. Astfel cele mai folosite regiuni ale creierului, vor fi cele mai mult irigate cu sange, continand deci mai mult oxigen.
”Un aparat fMRI este un scanner complet al corpului,”spune Spence. Subiectul uman intra complet in aparat, care contine microfoane, amplificatoare de sunet si o tastatura care-i permite sa comunice cu cercetatorii. Acestia compara imaginile surprinse inainte, cu cele de dupa, ce subiectul a raspuns unor serii de intrebari.
Poligraful, sau detectorul de minciuni, diferentieaza prin metodele bine-cunoscute, adevarul de fictiune, dar cercetatorii spun ca rezultatele nu sunt concludente, deoarece ele masoara gradul de anxietate al unei persoane, bazat pe pulsul subiectului, sau ritmul respirator, care pot fi subiective. “El nu detecteaza inselaciunea, ci mai degraba gradul de anxietate ... de a fi acuzat de inselaciune,” spune Spencer. “Se cunoaste faptul ca psihopatii au un nivel redus de anxietate,” care le-ar permite sa pacaleasca poligraful. Tehnica fMRI, spune el, ne arata procesele actuale implicate in evitarea dezvaluirii adevarului.
Cercetarile lui Spencer , au fost examinate si testate in iunie in timpul unei demonstratii a tehnologiei fMRI, intr-un episod dintr-o serie de trei, a unui reality TV show numit Lie Lab, care a studiat sinceritatea a trei subiecti: un barbat acuzat de terorism, o femeie care pretindea ca a fost abuzata in copilarie, si o femeie condamnata pentru otravirea unui copil aflat in grija ei. Spence si colegii sai au folosit tehnica fMRI pentru a o studia pe Susan Hamilton din Edinburgh – Scotia, care in 2003 a fost condamnata pentru otravirea cu sare, a unei fete diagnosticata cu o boala metabolica aflata in stadiu terminal. Hamilton, care a fost acuzata de hranire a copilului priuntr-un tub care ducea direct in stomacul fetei, a fost arestata, dupa ce copilul a fost internat in spital cu concentratii mare de sodiu in sange. Politia a precizat ca o seringa plina cu sare a fost gasita in bucataria lui Hamilton, dar ea a negat orice cunostinte despre acea seringa. Femeia a fost eliberata din inchisoare anul trecut, dar ea a continuat sa caute metode de a-si demonstra nevinovatia.
Acest lucru a fost o oportunitate pentru Spence sa-si extinda cercetarile sale, care pana la acel moment erau realizate doar pe studenti tineri sanatosi. In majoritatea testelor lui Spencer, el si echipa sa au pus de doua ori intrebarile subiectilor implicati in cercetarile lor care mai intai trebuiau sa spuna adevarul, iar apoi trebuiau sa minta. In cazul lui Hamilton, au fost evenimente specifice in disputa si ea a raspuns la intrebari despre acestea in timpul detentiei.
Cercetatorii au scanat-o pe Hamilton de patru ori; in timpul fiecarei scanari au intrebat-o despre otravire. Cu ajutorul tehnicii fMRI, Spence a reusit sa vada ca femeia si-a activat regiuni extinse ale lobilor cortexului frontal, si deasemnea ca ii lua mai mult timp sa raspunda afirmativ privind afirmatiile politistilor cu privire la caz. Rezultatul nu a dovedit nevinovatia ei, a spus Spencer, mai mult, el a sugerat ca creierul ei raspundea ca si cum ea ar fi fost vinovata.
Spencer a recunoscut ca rezultatele ar fi avut o acuratete mai mare, daca ar fi realizat un studiu de baza care sa includa intrebari mai generale, nelegate de acuzatiile care i se aduceau femeii. Din pacate, televiziunea este un show-biz si timpul cercetatorului cu Hamilton a fost limitat. “Faptul ca a trebuit sa studiez aceasta femeie a ridicat cateva probleme legate de tehnica,” spune Spencer.”Sunt cateva studii de control pe care am dori sa le realizam,” completeaza el.
Spencer spune ca tehnologia nu este inca pusa la punct pentru a putea fi folosita la scara larga in investigatii criminalistice, relizand ca este o mare diferenta intre a determina inselaciunea in exemple nevinovate (cum ar fi daca cineva a baut o ceasca de cafea in acea dimineata) si in investigatii criminalistice. Dar asta nu a impiedicat diversi oameni, in a-l contacta pentru a le dovedi nevinovatia.
Unele companii deja au inceput sa vanda pe piata tester-e fMRI ca fiind detectoare de minciuni exacte, desi Spencer spune ca rezultatele obtinute in timpul studiilor controlate sunt rareori replicate in unele cazuri cu probe criminalistice mult mai evidente. Cephos Corporation in Pepperell – Massachusetts, a inceput, anul trecut, sa ofere ceea ce ei numesc “servicii comerciale de detectare a inselaciunii bazate pe fMRI”, ca urmare a unui studiu din 2005, in care 61 de indivizi au afirmat ca au reusit sa determine inselaciunea cu o acuratete mai mare de 90 %.
Dar Spence spune ca mai sunt necesare cercetari cu privire la tehnica fMRI, inainte ca aceasta sa poate determina cu o acuratete crescuta vinovatia sau nevinovatia unei persoane intr-un caz criminalistic. Momentan el se pregateste sa studieze aceasta tehnologie pe voluntari din diferite sectoare economice, precum si pe indivizi cu probleme de personalitate si depresie, la care exista o mai mare probabilitate sa aibe probleme din punct de vedere juridic.
Bibliografie: Scientific American
< Anterior | Urmator > |
---|