Cercetatorii argentinieni au afirmat marti, 17 aprilie ca au reusit sa cloneze 4 vaci modificate genetic, capabile sa produca insulina umana in laptele lor. Ei spun ca acest pas ar putea sa reduca costurile tratarii diabetului.
Vacile nou nascute - pe care cercetatorii i-au numit Patagonia 1, 2, 3 si 4 - vor incepe sa produca hormonul uman cand vor ajunge la varsta maturitatii, spune compania biotehnologica ce sta in spatele acestui proiect, Bio Sidus. "Acest model de vaci modificate genetic ne va permite sa producem cantitati mari de produs, la cost redus." spune directorul managerial Marcelo Criscuolo, adaugand ca insulina produsa de aceste animale va fi doar cu 30% mai ieftina. Ceea ce s-a inceput in Argentina ne da un avantaj in generarea tehnologiei." a spus el intr-o conferinta de presa.Pentru a face produse farmaceutice din laptele de vaca, cercetatorii au inserat gena umana de interes intr-un embrion inante de a il implanta in vaca-mama. In acest caz au folosit gena pentru insulina. Odata ce laptele este obtinut de la vacile modificate genetic, va fi purificat si rafinat pentru a extrage insulina. Tehnici similare au fost deja folosite pentru a produce proteine umane, pe capre si vaci. Argentina, locul 3 mondial la exportul de carne de vita, este vestita pentru pampasurile sale si este una din tarile care au clonat animale.
Bio Sidus a inceput cu un fetus de vitica prelevat de la un abator, a indepartat celulele selectate de la acesta si a introdus gena umana pentru insulina. Apoi au folosit tehnici de clonare pentru a lua nucleii modificati genetic de la aceste celule si a ii introduce in oul vacilor. Procesul de clonare incepe cu diviziunea oului dupa fertilizare si s-a reusit implantul a patru embrioni in patru mame.
Vitele de Patagonia, care au fost nascute prin cezariana in februarie si martie, si-au capatat numele dupa regiunea intinsa care se afla in America de Sud. Cercetatorii spera ca insulina produsa in laptele lor sa poata fi data pe piata in urmatorii ani. Insulina este folosita pentru a trata diabetul zaharat tip I si cele mai severe cazuri de tip II, care este legat de obezitate, dieta saraca si lipsa exercitiilor fizice. Pacientii cu diabet tip I isi injecteaza in mod normal hormonul, pentru a controla nivelele sangvine de zahar.
Sunt aproximativ 200 milioane de diabetici in intreaga lume, iar cercetatorii argentinieni spun ca 25 de vaci producatoare de insulina umana sunt suficiente pentru a trata diabeticii Argentinei, in numar de 1,5 milioane.
Sursa initiala de insulina a fost preluata din pancreasul de vaca, porc, cal sau peste, deoarece se aseamana cu insulina umana. Cea mai multa insulina la ora actuala este produsa industrial, cu ajutorul de bacterii controlate genetic.(www.sciam.com)
< Anterior | Urmator > |
---|