Un reportaj publicat in numarul din saptamana trecuta a revistei “New Scientist”, explica cum acest dispozitiv, inventat de Dr. Cameron Riviere, expert in robotica, a reusit sa injecteze un fel de vopsea la nivelul inimii si sa “monteze” un pacemaker, determinand astfel operatii care necesitau metode invasive majore.
Chirurgul este cel care controleaza “omida” printr-un system joystick, ce foloseste tehnologia razelor X sau a undelor magnetice. Dispoitivul nu cantareste mai mult decat greutatea unui ou si masoara aproape jumatate din lungimea unui deget.
Medicii spera ca intr-o buna zi, acest sistem complex va putea fi folosit pentru refacerea tesutului lezat de la nivelul cordului si chiar pentru injectarea celulelor stem pluripotente in inima, fara a o face sa se opreasca initial.
Prototipul urmeaza afi testat pe oameni, incepand cu anii care vor urma deci este putin probabil sa il avem functionabil suta la suta pana in anul 2013.
HEARTLANDER, dupa cum l-au si denumit, masoara 20 de mm si are doua extremitati sub forma de “nas” presarate cu perforatii multiple, unite de un tub scurt, care se continua prin una din capete, putand face legatura astfel cu exteriorul.
Tubul contine fire care permit chirurgului sa “opereze” cu acest dispozitiv pe inima, inaintand cu o viteza de pana la 18 cm pe minut. Pentru ca este flexibil, robotul poate fi introdus prin tehnica “keyhole surgery”, care se refera la o perforatie minima a peretelui toracic, urmata de introducerea dispozitivului. Inventatorii sai spera ca intr-o buna zi , “omida” va putea fi introdusa fara anestezie generala, lucru ce ar implica o sedere mai scurta in spital.In prezent, chirurgia pe cord deschis, necesita metode invazive majore si in plus, necesita o oprire a pompei cardiace. Cardiologii din lumea intreaga spera ca in curand, acesta metoda de microchirurgie sa fie compatibila cu succesul, iar oamenii sa beneficieze de acest val inovator.
bbc.co.uk
www.cs.cmu.edu
www.newscientisttech.com
< Anterior | Urmator > |
---|