MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

HEARTLANDER

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Inca o descoperire majora, venita din partea cercetatorilor americani, care socheaza lumea! Un mini-robot care se “taraste” pe suprafata inimii actionand ca un “mic operator”, ce executa manevre minime de reparatie a inimii, fara leziuni majore.

Un reportaj publicat in numarul din saptamana trecuta a revistei “New Scientist”, explica cum acest dispozitiv, inventat de Dr. Cameron Riviere, expert in robotica, a reusit sa injecteze un fel de vopsea la nivelul inimii si sa “monteze” un pacemaker, determinand astfel operatii care necesitau metode invasive majore.

Chirurgul este cel care controleaza “omida” printr-un system joystick, ce foloseste tehnologia razelor X sau a undelor magnetice. Dispoitivul nu cantareste mai mult decat greutatea unui ou si masoara aproape jumatate din lungimea unui deget.

Medicii spera ca intr-o buna zi, acest sistem complex va putea fi folosit pentru refacerea tesutului lezat de la nivelul cordului si chiar pentru injectarea celulelor stem pluripotente in inima, fara a o face sa se opreasca initial.

Prototipul urmeaza afi testat pe oameni, incepand cu anii care vor urma deci este putin probabil sa il avem functionabil suta la suta pana in anul 2013.

HEARTLANDER, dupa cum l-au si denumit, masoara 20 de mm si are doua extremitati sub forma de “nas” presarate cu perforatii multiple, unite de un tub scurt, care se continua prin una din capete, putand face legatura astfel cu exteriorul.

Tubul contine fire care permit chirurgului sa “opereze” cu acest dispozitiv pe inima, inaintand cu o viteza de pana la 18 cm pe minut. Pentru ca este flexibil, robotul poate fi introdus prin tehnica “keyhole surgery”, care se refera la o perforatie minima a peretelui toracic, urmata de introducerea dispozitivului. Inventatorii sai spera ca intr-o buna zi , “omida” va putea fi introdusa fara anestezie generala, lucru ce ar implica o sedere mai scurta in spital.

In prezent, chirurgia pe cord deschis, necesita metode invazive majore si in plus, necesita o oprire a pompei cardiace. Cardiologii din lumea intreaga spera ca in curand, acesta metoda de microchirurgie sa fie compatibila cu succesul, iar oamenii sa beneficieze de acest val inovator.

bbc.co.uk
www.cs.cmu.edu
www.newscientisttech.com

 


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cateterele de ablatie prin radiofrecventa in tratametul fibrilatiei atriale

Fibrilatia atriala este cea mai frecvent intalnita aritmie in practica medicala, si ar putea fi definita drept absenta unei coordonari a transmiterii impulsului electric unic intr-un sens anume in timpul sistolei atriale. Consecinta acestei materializandu-se in contractia « neregulata » a cordului. Boala afecteaza 1 din 25 persoane cu varsta peste 60 de ani si 1 din 10 cu varsta peste 80 de ani.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro