Cercetatorii din Statele Unite spun ca suplimentele cu acid folic pot reduce riscul de atac cerebral cu mai mult de 18 procente si chiar cu 25% in cazul tratamentelor de peste 36 de luni.
Doctorii de la Northwestern University's Children's Memorial Hospital si Children's Memorial Research Center, Chicago sustin ca acidul folic reduce concentratia de homocisteina din sange despre care se crede ca e responsabila de cresterea riscului de atac cerebral,afectiuni cardiace si tromboza venoasa profunda.Profesorul Xiaobin Wang si colaboratorii au condus o meta-analiza - 8 studii clinice ce a avut ca obiectiv lamurirea conditiilor de aparitie a atacului cerebral.
Echipa a aflat ca suplimentele ce contin acid folic au redus riscul relativ de aparitie a accidentului cerebral vascular cu o medie de aproximativ 18 procente si chiar o reducere semnificativa de 29% daca tratamentul dureaza mai mult de 36 de luni.
Studiul a aratat ca in zonele unde nu se consuma alimente pe baza de cereale imbogatite in acid folic, suplimentarea acidului folic in alimentatie a redus riscul de AVC cu 25%.
Cercetatorii atentioneaza ca raman controverse in privinta beneficiilor suplimentelor de acid folic asupra altor probleme cardiovasculare si spun ca multe studii clinice trebuiesc initiate in zone unde nu se consuma alimente pe baza de cereale imbogatite in acid folic, pe perioade mai mari de 4 ani si pe subiecti ce nu au antecedente patologice cardio-cerebro-vasculare.
www.news-medical.net
www.thelancet.com
< Anterior | Urmator > |
---|