MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Un somn bun "trezeste" memoria

Un somn bun "trezeste" memoria

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Potrivit unui nou studiu, pe langa faptul ca somnul ne ajuta sa ne odihnim, poate “ascuti” memoria. Cercetatorii au descoperit ca somnul nu numai ca protejeaza memoria de interferentele de afara, dar si ajuta la intarirea acesteia.

Autorul studiului, dr. Jeffrey Ellenbogen, afirma: “ Somnul reprezinta un mare beneficiu pentru consolidarea memoriei, chiar mai mare decat am anticipat”. Cercetatorii s-au concentrat, in studiu, asupra memoriei declarative, legata de fapte specifice, episoade si evenimente. “ Stim ca somnul sprijina memoria la testele procedurale, ca de exemplu invatarea unei noi secvente la pian, insa nu suntem siguri daca are impact si asupra memoriei declarative, desi acest fapt este dezbatut de peste 100 de ani”.

Studiul a implicat 48 de oameni cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Participantii aveau un somn normal, sanatos, si nu se aflau sub niciun tratament medicamentos. Li s-a dat sa invete 20 de perechi de cuvinte, cerandu-li-se sa si le aminteasca 12 ore mai tarziu.

Participantii au fost impartiti in 4 grupe, in functie de imprejurarile de dinainte de testare: unii au dormit inainte,avand parte de somn cu si fara interferente, iar altii au ramas treji, in prezenta sau absenta interferentelor.

Doua dintre grupuri ( cele in care pacientii nu au dormit) au invatat cuvintele la 9 dimineata si au fost testate la 9 seara, dupa ce au stat treji toata ziua. Participantii celorlalte 2 grupuri au invatat cuvintele la 9 seara si au fost testati la 9 dimineata. De asemenea, inainte , o a doua lista cu inca 20 de cuvinte a fost data grupurilor in care pacientii au ramas treji sau au dormit, insa in prezenta interferentelor, pentru a determina “aducerea aminte” daca exista si interferente.

Rezultatul : se pare ca somnul i-a ajutat pe participanti sa isi aminteasca mai bine informatiile declarative invatate.
Potrivit cercetatorilor, cei care au dormit dupa ce au invatat cuvintele, s-au descurcat cel mai bine, amintindu-si cu succes mai multe informatii, fie ca interferentele au fost prezente sau nu. Participantii care au dormit, in absenta interferentelor, au fost capabili sa-si aminteasca cu 12% mai multe cuvinte de pe prima lista decat cei care au stat treji, tot in lipsa interferentelor. Cand interferentele au fost prezente, cei care au dormit inainte s-au descurcat semnificativ mai bine in a-si aminti cuvintele: 76% versus 32%- cei care au ramas treji.

Jan Born, profesor de neuroendocrinologie la Universitatea Lubeck din Germania, considera ca studiul ofera multe informatii asupra importantei somnului in consolidarea memoriei. Un somn bun poate prezenta si alte beneficii: functie imuna buna, performante fizice si cognitive si “reglare” a dispozitiei.

“ Toate acestea sunt teorii. Singurul lucru pe care il stim este ca, atunci cand nu dormim cat trebuie, ne descurcam mai prost. 30% din timpul nostru ni-l petrecem dormind, deci pentru ce e somnul? Este o ghicitoare la a carei dezlegare inca lucram”, concluzioneaza autorul studiului.


www.healthday.com
www.sleepfoundation.org


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Guma de mestecat poate fi de folos in controlul apetitului
Un studiu recent demonstreaza ca o guma de mestecat inainte de gustarea de dimineata ajuta la reducerea foamei, diminueaza lacomia si favorizeaza starea de satietate la persoanele care isi cotroleaza aportul de calorii. Aportul de calorii provenit de la gustari a fost semnificativ redus cu pana la 25 de calorii.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro