Incercand sa faca fata provocarii lansate de consumul de nicotina, dar mai ales de efectele acestuia, cercetatorii americani de la Nabi Biopharmaceuticals au conceput un vaccin- NicVAX (Nicotine fighting vaccine). Acesta este un vaccin asemanator celor uzuale, precum cel anti-tetanic sau anti-poliomielitic. Nu cu mult timp in urma acesta a trecut cu succes prin prima faza experimentala la oameni, dupa ce s-a dovedit a fi sigur, bine tolerat si eficient prin stimularea raspunsului imun impotriva nicotinei.
Nicotina este o molecula care o data inhalata trece rapid in torentul sangvin si de asemenea, traverseaza foarte repede bariera hemato-encefalica. Odata ajunsa la nivel cerebral, aceasta se fixeaza de receptori specifici si determina eliberarea unor substante stimulante, precum dopamina, provocand celor ce fumeaza acea senzatie “pozitiva”, responsabila in parte de aparitia dependentei.
Principiul de actiune al vaccinului este relativ simplu. Conform cercetatorilor acesta produce imunizare prin mobilizarea unor anticorpi antinicotinici specifici, existenti in organism. Cei din urma se fixeaza de nicotina, realizand cu aceasta un complex ce nu mai poate traversa bariera hemato-encefalica, prin urmare nu mai poate stimula sistemul nervos central.
O astfel de imunizare activa, ar putea avea efecte ireveresibile, astfel ca cei ce vor sa nu mai experimenteze senzatia produsa de inhalarea nicotinei, ar trebui sa fie siguri ca sunt convinsi de aceasta pentru totdeauna. Astfel, cercetatorii au decis sa caute o formula de realizare a unor anticorpi exogeni, putand folosi imunizarea pasiva, reversibila. Dupa realizarea unor teste in acest sens oamenii de stiinta au conceput anticorpi al caror timp de injumatatire este de 3 saptamani, timp care conform celor ce au incercat sa renunte la fumat, nu este suficient pentru a ajunge la efectul dorit.
Studii realizate pe soareci arata faptul ca vaccinul ar putea fi folosit si in beneficiul “consumatorilor” recenti de nicotina. Cand animalelor li s-a administrat simultan vaccinul si o solutie de nicotina, anticorpii care reduc nivelele cerebrale de nicotina, limiteaza mult si dependenta pe care o capata noii “utilizatori”. Cand administrarea celor doua a fost oprita, la grupul de control caruia i s-a administrat in prealabil nicotina si o solutie placebo, au aparut simptomele specifice abstinentei, precum tremorul.
Vaccinul vine atat in ajutorul celor ce vor sa renunte la fumat, insa considera aceasta foarte dificil, din pricina dependentei de nicotina, cat si in ajutorul celor nu s-au apucat inca de fumat, insa sunt tentati de a incerca pentru a « beneficia » de efectele pozitive ale nicotinei.
Dependenta de aceasta substanta reprezinta in momentul actual o problema si este destul de greu de tratat, terapiile in acest sens fiind relativ limitate. Cercetatorii atrag insa atentia asupra faptului ca vaccinul, cel mai probabil, nu va duce la eradicarea fumatului. E adevarat ca majoritatea oamenilor folosesc tigarile pentru senzatia de « stimulare », insa este binecunoscut faptul ca dependenta de acestea e un fenomen mai complex si imbraca diferite aspecte. Unii o fac doar ca urmare a unui gest reflex, sau intr-un anumit cadru social.
Cercetatorii si psihologii din SUA ridica insa anumite probleme de etica in ceea ce priveste vaccinul. Acesta ar putea fi deosebit de benefic pentru copiii si adolescenti ce inca nu s-au apucat de fumat, insa in aceste cazuri vaccinul ar trebui impus de catre parinti, iar medicii, cu toate ca sunt constienti si atrag in permanenta atentia asupra faptului ca fumatul este responsabil de numeroase maladii incurabile, sustin totusi si ideea ca fumatul este totusi un mod de viata si nu o boala. Astfel ca un vaccin care ar inlatura orice efect al acestuia la adolescentii care nu aleg in cunostinta de cauza ar limita optiunile acestora.
Cu toate acestea, vaccinul impotriva dependentei de nicotina, NicVAX, va putea fi folosit, cel mai probabil in viitorul apropiat, pentru imunizarea impotriva efectelor nicotinei la cei ce vor sa renunte la fumat. Acesta este o factor etiologic a numeroase boli, si este un fenomen de amploare.
Vaccinul propriu-zis nu traverseaza bariera hemato-encefalica, prin urmare nu da nicio reactie adversa neurologica. Pana la lansarea acestuia produs pe piata mai sunt de urmat cateva etape de testare.
www.medgadget.com
jme.bmj.com
www.nida.nih.gov
< Anterior | Urmator > |
---|