O nebunie ? In aparenta nu, cercetatorii de la Universitatea din Lausanne relateaza, in Arhivele Medicinei Pediatrice, ca tinerii care folosesc doar marijuana sunt la fel de sociabili ca persoanele care nu fumeaza.
Cercetatorii au intervievat 5623 de adolescenti elvetieni, dintre care 2439 persoane de sex feminin, cu varsta cuprinsa intre 16 si 20 de ani, printre care si 455 de persoane care au spus ca ei fumeaza doar "iarba"; 1703 de studenti au spus ca sunt dependenti atat de tutun cat si de marijuana; 3105 persoane au spus ca nu au fumat deloc.
"Ipoteza teoretica de la care a plecat acest studiu este faptul ca utilizarea drogurilor legale (tutun si alcool) este un precedent pentru consumul de cannabis" spun autorii studiului. "Totusi, cercetari recente indica, deasemenea ca utilizarea cannabis-ului ar putea preceda, sau ar putea fi simultan cu consumul de tutun, si ca, de fapt, folosirea sa ar putea spori consumul de tigarete, sau ar putea duce la dependenta de nicotina, indiferent daca persoana este fumator sau nu."
Desemenea ei au observat ca, in comparatie cu adolescentii care folosesc ambele droguri, cei care folosesc doar marijuana sunt majoritari barbati (71.6% in comparatie cu 59.7% femei); au note mai bune (77.5% spre deosebire de 66.6%); practica diverse sporturi (85.5% in comparatie cu 66.7%); si traiesc cu ambii parinti (78.2% spre deosebire de 68.3%).
Cei care fumeaza doar cannabis sunt, mai putin susceptibili la consumul altor droguri ilegale spre deosebire de cei care consuma tutun si alte substante din aceeasi categorie sau care au consumat alcool ori au fumat "iarba" de mai mult de doua ori in 30 de zile.
In contrast cu cei care au evitat ambele substante, majoritatea persoanelor din grupul carora au fumat doar "iarba" au fost persoane de sex masculin (71.6% barbati, spre deosebire de 47.7% femei); au avut relatii bune cu prietenii (87% fata de 83.2%); au practicat diverse sporturi (85.5% vs. 76.6%). Totusi au avut relatii mai proaste cu parintii spre deosebire de cei care au ales abstinenta (74.1% fata de 82.4%).
“Cei care folosesc doar cannabis, si declara ca nu consuma tutun par sa nu aibe probleme majore pe plan familiar, personal sau profesional. Totusi problemele lor nu ar trebui ignorate,” spun autorii studiului.
Persoanele care militeaza pentru legalizarea marijuanei lauda concluziile acestor cercetari.
"Studii ca acestea arata ca asocierile de diferite substante narcotice nu sunt cauze, ci efecte," spune Bruce Mirken, din Washington D.C.,implicat in proiectul politicii drogurilor din SUA, care face lobby pentru legalizarea, reglarea si taxarea consumului de marijuana, asemanator tutunului si alcoolului. "Majoritatea oamenilor realizeaza asocieri intre consumul de marijuana si diverse probleme de genul: note slabe la scoala sau relatia proasta cu parintii. Deci se va spune de acum ca fumatul marijuanei va face adolescentii sa aibe relatii sociale mai bune si sa fie mai deschisi spre diverse activitati sportive ?"
"Nimeni nu vrea sa incurajeze consumul de marijuana," adauga Mirken, "dar acest studiu sugereaza ca cele mai serioase probleme pentru adolescenti si parinti, nu o reprezinta consumul ocazional de marijuana, ci utilizarea foarte des a multiplelor substante narcotice, care arata un copil cu probleme grave si care are nevoie de ajutor."
Bibliografie: Scientific American
< Anterior | Urmator > |
---|