MedicalStudent.ro

Friday
Nov 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Sunt tigarile o pacoste mai mare pentru adolescenti decat marijuana?

Sunt tigarile o pacoste mai mare pentru adolescenti decat marijuana?

Evaluare articol: / 7
Cel mai slabCel mai bun 
Un studiu al cercetatorilor elvetieni efectuat asupra unor persoane cu varsta curpinsa intre 16 si 20 de ani, arata ca tinerii care consuma un singur tip de substante narcotice au mai putine probleme sociale decat adolescentii care consuma tutun in asociatie cu alte substante, cum ar fi marijuana sau cannabis.

O nebunie ? In aparenta nu, cercetatorii de la Universitatea din Lausanne relateaza, in Arhivele Medicinei Pediatrice, ca tinerii care folosesc doar marijuana sunt la fel de sociabili ca persoanele care nu fumeaza.

Cercetatorii au intervievat 5623 de adolescenti elvetieni, dintre care 2439 persoane de sex feminin, cu varsta cuprinsa intre 16 si 20 de ani, printre care si 455 de persoane care au spus ca ei fumeaza doar "iarba"; 1703 de studenti au spus ca sunt dependenti atat de tutun cat si de marijuana; 3105 persoane au spus ca nu au fumat deloc.

"Ipoteza teoretica de la care a plecat acest studiu este faptul ca utilizarea drogurilor legale (tutun si alcool) este un precedent pentru consumul de cannabis" spun autorii studiului. "Totusi, cercetari recente indica, deasemenea ca utilizarea cannabis-ului ar putea preceda, sau ar putea fi simultan cu consumul de tutun, si ca, de fapt, folosirea sa ar putea spori consumul de tigarete, sau ar putea duce la dependenta de nicotina, indiferent daca persoana este fumator sau nu."

Desemenea ei au observat ca, in comparatie cu adolescentii care folosesc ambele droguri, cei care folosesc doar marijuana sunt majoritari barbati (71.6% in comparatie cu 59.7% femei); au note mai bune (77.5% spre deosebire de 66.6%); practica diverse sporturi (85.5% in comparatie cu 66.7%); si traiesc cu ambii parinti (78.2% spre deosebire de 68.3%).

Cei care fumeaza doar cannabis sunt, mai putin susceptibili la consumul altor droguri ilegale spre deosebire de cei care consuma tutun si alte substante din aceeasi categorie sau care au consumat alcool ori au fumat "iarba" de mai mult de doua ori in 30 de zile.

In contrast cu cei care au evitat ambele substante, majoritatea persoanelor din grupul carora au fumat doar "iarba" au fost persoane de sex masculin (71.6% barbati, spre deosebire de 47.7% femei); au avut relatii bune cu prietenii (87% fata de 83.2%); au practicat diverse sporturi (85.5% vs. 76.6%). Totusi au avut relatii mai proaste cu parintii spre deosebire de cei care au ales abstinenta (74.1% fata de 82.4%).

“Cei care folosesc doar cannabis, si declara ca nu consuma tutun par sa nu aibe probleme majore pe plan familiar, personal sau profesional. Totusi problemele lor nu ar trebui ignorate,” spun autorii studiului.

Persoanele care militeaza pentru legalizarea marijuanei lauda concluziile acestor cercetari.

"Studii ca acestea arata ca asocierile de diferite substante narcotice nu sunt cauze, ci efecte," spune Bruce Mirken, din Washington D.C.,implicat in proiectul politicii drogurilor din SUA, care face lobby pentru legalizarea, reglarea si taxarea consumului de marijuana, asemanator tutunului si alcoolului. "Majoritatea oamenilor realizeaza asocieri intre consumul de marijuana si diverse probleme de genul: note slabe la scoala sau relatia proasta cu parintii. Deci se va spune de acum ca fumatul marijuanei va face adolescentii sa aibe relatii sociale mai bune si sa fie mai deschisi spre diverse activitati sportive ?"

"Nimeni nu vrea sa incurajeze consumul de marijuana," adauga Mirken, "dar acest studiu sugereaza ca cele mai serioase probleme pentru adolescenti si parinti, nu o reprezinta consumul ocazional de marijuana, ci utilizarea foarte des a multiplelor substante narcotice, care arata un copil cu probleme grave si care are nevoie de ajutor."

Bibliografie: Scientific American


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Vitamine si suplimente - 12 lucruri de stiut inainte de a inghiti pastile

Copii fiind am crescut cu gandul ca vitaminele reprezinta solutia pentru un corp puternic si sanatos. Fara sa luam vitamine nu am fi crescut mari si puternici, ci am fi fost slabi si bolnaviciosi.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro