Savantii sustin ca un consum moderat de tutun poate aduce menopauza mai aproape de termen, sustinand astfel o incidenta cescuta a posibilitatii bolilor cardiovasculare si a osteoporozei.
Dr. Thea F. Mikkelsen, doctor la Universitaea din Oslo, a condus un studiu, pe aproximativ 2200 de femei, cu vasrte cuprinse intre 59 si 60 de ani, ajungand la concluzia afirmata mai sus. Fumatoarele practic, prezentau un risc dublu de menopausa timpurie.
De altfel, femeile care s-au lasat de fumat cu aproximativ 10 ani inainte de menopauza, nu erau foarte departe de riscurile amintite, dar se pare ca la acesta categorie, efectele fumatului nu se vedeau atat de pronuntat, ca in cazul individelor active din punct de vedere al consumului de tutun.
Se pare ca femeile care se lasa de fumat la varste ce nu depasesc 33-35 de ani sunt mult mai putin predispuse la o menopauza timpurie.
Problema se pare ca este una de natura sociala, fumatul fiind vazut ca un gest de acomodare in societae si nicidecum un risc major la o sumedenie de afectiuni cronice.
Regula se aplica nu numai la femei, dar ce este de subliniat este faptul ca , in privinta sexului frumos avem cateva motive in plus de ingrijorare, avand in vedere rolul crucial al hormonilor estrogeni si progesteroni in buna functionare a organismului.
www.news-medical.net/
< Anterior | Urmator > |
---|