MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Tinerii se supun riscului expunerii la soare in ciuda avertismentelor

Tinerii se supun riscului expunerii la soare in ciuda avertismentelor

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

June K. Robinson si colegii sai declara ca bronzarea in prezenta luminii solare sau la solar nu pare a pierde din popularitate, cu toate ca riscul apartitiei cancerului a fost subliniat in repetate randuri.

 

Cercetatorii au realizat un sondaj in care desi 87 dintre cei 100 de participanti stiau de legatura existenta intre cancerul de piele si bronzat acestia nu au vazut vreo problema in frecventarea solarelor. De asemenea, comparativ cu 38% din cei intervievati in 1994 si 42% in 1988, constienti de riscul pe care si-l asuma, in prezent nu s-a inregistrat nicio reducere a folosirii acestor aparate. Oamenii de stiinta au descoperit ca 27% dintre participantii la sondajul din 2007 au declarat ca folosesc aparate de bronzat, comparativ cu 26% in 1994 si 1% in 1988.

Dr. Robinson si colegii sai au afirmat ca descoperirile sunt remarcabile si ca, desi interventiile bazate pe dovezi stiintifice au avut ca scop promovarea unor obiceiuri sanatoase pentru bronzat, acestea nu au reusit sa influenteze atitudinea tinerilor fata de acest comportament.

Primele sondaje au fost realizate prin telefon si au inclus adulti selectati aleatoriu. Participantii inclusi in analiza Dr. Robinson si a colegilor au fost comparati pe baza varstei si a sexului, cu participantii la interviul din 2007. Intrebarile din cele trei sondaje au fost in linii mari aceleasi, cu exceptia aceleia despre solare.

Aceasta intrebare a evoluat de la „Ati folosit lumina artificiala pentru a va bronza, anul trecut?”, in 1988, la „Ati fost la un salon cu aparate de bronzat, anul trecut?”, in 1994 si la „Folositi solarele cel putin 10 minute pe an?”, in sondajul din 2007. In afara de intrebarile referitoare la atitudinea si cunostintele pe care participantii le au despre problemele legate de bronzat, sondajul a implicat si specificarea sursei de informatii. Majoritatea participantilor din cele trei sondaje au primit informatiile despre legatura dintre bronzat si cancer din mass media.

Proportional cu timpul, participantii au declarat ca au obtinut asemenea informatii din partea familiei (21% dintre participantii sondajului din 1988, 38% in 1994, 50% in 2007), de la prieteni(8%, 7%, respectiv 37%), de la doctorul de familie (9%, 15%, respectiv 28%) sau din partea unui dermatolog (2%, 18%, respectiv 31%). Sondajele din 1994 si 2007 au continut intrebari referitoare la prieteni si grupurile sociale. Familia, angajatii saloanelor de bronzat si personalul medical au furnizat informatii, pentru 18% pana la 28% dintre participanti, cu putine modificari in procentaj de-a lungul timpului.

Dermatologii au fost cea mai de incredere sursa de informatie, conform sondajelor. In 2007, 79% dintre participantii la studiu au indicat dermatologii ca fiind surse sigure de informatie, in timp ce doar 46% au indicat doctorii de familie si 3% infirmierele din scoli.

Dr. Robinson si colegii sai afirma ca tinerii cred ca beneficiile pe care le aduce bronzatul depasesc riscurile. „Majoritatea adolescentilor si a tinerilor au declarat ca motivatia lor pentru a se bronza este sa arate mai bine, sa se relaxeze, sa se simta sanatosi si sa creasca activitatea sociala, alaturi de prieteni”. Cercetatorii au adaugat ca bronzatul poate induce dependenta fizica: “Lumina UV e un stimul care cauzeaza eliberarea de endorfina.”

Un aspect pozitiv este ca dermatologii au fost considerati surse de incredere, astfel ca acestia ar putea juca un rol important in consilierea tinerilor, in sensul evidenterii riscului de a dezvolta melanomul si al convingerii acestora sa renunte la bronzarea in saloanele specializate.

Dar cercetatorii au gasit cativa factori care fac ca aceste sfaturi sa fie greu de aplicat: frecventa scazuta de consultare a unui dermatolog, timpul limitat pe care specialistii ocupati il pot petrece cu un pacient, tendinta doctorilor de a se concentra asupra unei boli existente decat asupra prevenirii bolilor. Printre limitele studiului s-au numarat si diferitele metode folosite in sondaje si increderea in afirmatiile participantilor referitor la comportamentul lor din trecut.

“Fara un efort continuu si fara investitii, presiunea exercitata de reclamele la lotiunile si saloanele de bronzat care duc la rezultate negative in ceea ce priveste sanatatea, incercarea de a realiza un control in domeniul cancerului de piele va fi uitata in timp.”

S-a subliniat de asemenea ca sarcina educarii publicului in ceea ce priveste riscul aparitiei cancerului din cauza bronzatului a devenit mai dificila deoarece expunerea la soare este recomandata la anumite altitudini, incercandu-se si mentinerea unor nivele normale de vitamina D.

www.medpagetoday.com


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Aerul expirat atrage tantarii

In sfarsit, mecanismul prin care tantarii isi aleg "tinta de atac" a fost descoperit de savantii din Ney York.Se stie ca tantarii sunt sensibili la dioxidul de carbon emanat prin respiratie,lucru care ii face sa se indrepte spre tinta. In momentul de fata,o echipa de cercetatori de la Universitatea Rockefeller a descoperit mecanismul care este folosit pentru detectarea concetratiei de CO2: este de fapt o combinatie de proteine, niste receptori aflati la nivelul falcilor.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro