MedicalStudent.ro

Friday
Nov 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Supraponderabilitatea la copii ar putea fi corelata cu lipsa somnului

Supraponderabilitatea la copii ar putea fi corelata cu lipsa somnului

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii de la Centrul pentru Crestere si Dezvoltare Umana din cadrul Universitatii din Michigan afirma ca somnul insuficient poate interfera cu metabolismul copilului, ceea ce poate afecta obiceiurile alimentare ale acestuia. Acest lucru creste riscul individului de a deveni supraponderal.

Alte studii au demonstrat ca adultii care nu dorm suficient au un risc crescut de obezitate, iar cercetatorii din Japonia si Marea Britanie au aratat ca exista o legatura intre timpul dormit si supraponderabilitate la copii.

Dr. Julie Lumeng, asistent profesor la Departamentul de Pediatrie si Boli Contagioase de la Spitalul CS Mott din cadrul Universitatii, spune ca aceste studii nu au luat in considerare rasa si factorii socio-economici.

Pentru acest studiu, echipa de cercetatori, condusa de Dr. Lumberg, a folosit date de la Institutul National de Sanatate a Copiilor si Dezvoltare Umana, impreuna cu alte date referitoare la somnul subiectilor, date prelevate de la parinti.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 785 de copii cu varste cuprinse intre 9 si 12 ani. 50% dintre subiecti au fost baieti, 81% albi, iar 18% erau supraponderali in clasa a 6-a.

Cercetatorii au constatat ca cei cu somn insuficient in clasa a 6-a aveau risc crescut de a fi supraponderali, la aceeasi varsta. Durata scazuta a somnului in clasa a 3-a a fost corelata cu supraponderabilitatea in clasa a 6-a, indiferent de greutatea copilului in clasa a 3-a.
S-a descoperit ca subiectii din clasa a 6-a, supraponderali, dorm mai putin decat cei normoponderali, si ca majoritatea celor supraponderali in clasa a 6-a sunt baieti.

Baietii au raportat o durata mai scurta a somnului, in timp ce fetele au raportat mai multe probleme legate de somn, dar aceste probleme nu au fost corelate cu cresterea in greutate.

Cercetatorii afirma ca un somn mai scurt de 9 ore la copiii cu varste cuprinse intre 9 si 12 ani le creste acestora riscul de a lua in greutate, indiferent de sex, rasa, statut socio-economic sau calitatea mediului in care traiesc. Au recomandat asigurarea unui somn adecvat in copilarie.

Dr. Lumeng spune ca multi copii nu au parte de somn suficient, ceea ce nu numai ca ii face sa fie capriciosi si neatenti la scoala, dar duce si la risc de supraponderabilitate.

Echipa sugereaza faptul ca lipsa somnului produce un dezechilibru la nivel hormonal si in ceea ce priveste controlul depozitarii grasimilor, controlul apetitului si metabolismului glucozei. Lumeng spune ca somnul insuficient modifica felul in care organismul foloseste carbohidratii, ceea ce duce la modificari in gradul de toleranta la glucoza. Acest lucru poate afecta greutatea. Hormonii care influenteaza apetitul si metabolismul sunt de asemenea influentati, ceea ce a condus la concluzia ca supraponderabilitatea nu este generata de efectul duratei reduse a somnului asupra comportamentului, ci de efectul acesteia asupra secretiei de hormoni in organism.

Conform Fundatiei Nationale a Somnului, prescolarii ar trebui sa doarma 11-13 ore pe noapte, copiii de scoala primara intre 10 si 12 ore pe noapte, copiii pre-adolescenti intre 9 si 11 ore, iar adolescentii intre 8 ore si jumatate si 9 ore pe noapte.

www.news-medical.net


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Putem vindeca frica?

Frica este mai mult decat o stare de spirit; ea este un raspuns chimic. Senzatia de alarmare provine din circuitele cerebrale, din schimburile neurochimice dintre celulele nervoase. Este o reactie fizica provocata de hazard; atat timp cat pericolul este direct si real, frica este normala si ne protejeaza.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro