MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Metode simple de a evita atacurile de astm

Metode simple de a evita atacurile de astm

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Numarul cazurilor de astm a crescut in ultimii ani si cercetatorii cauta explicatii pentru acest fapt. In multe cazuri s-a evidentiat existenta alergenilor si a altor declansatori chiar in casele si locurile de munca.Simptomele specifice astmului precum stranutul, respiratia grea, greutate in piept sunt declansate de alergeni precum acarienii, mucegaiurile si polenul.

In tarile bine dezvoltate, astmul este de cele mai multe ori de natura alergica. Cel mai mare procent de astm datorat alergiilor sunt China si Olanda. La polul opus se afla Turcia, Mumbai si India.

Pe masura ce atentia cercetatorilor se indreapta spre alergenii din interiorul casei, se incearca si metode de a-i controla si totodata de a diminua numarul atacurilor de astm. Cel mai sigur, logic si eficient mod de a controla astmul este evitarea pe cat posibil a factorilor ce provoaca alergiile.

Antigenii cei mai des intalniti sunt acarienii (Dermatophagoides pteronyssinus ), mucegaiurile, gandacii, fumul de tigara, fumul de la semineu sau de la cuptoare cu lemne si mirosurile puternice. Alti 2000 de iritanti de interior mai pot cauza atacuri astmatice.

Rolul pe care il joaca si modul de combatere difera de la un tip la altul de alergen. Exista multe modalitati de a contracara actiunea lor, dar toate necesita respectarea unor pasi.

Primul pas ar fi relativ simplu si deloc costisitor : tot ce trebuie facut este sa aspirati mai des in casa, sa eliminati pe cat posibil obiectele care ar putea gazdui insecte si instalarea unor bariere, cum ar fi fete de perna sau cuverturi cu tesatura mai deasa.

Al doilea pas, pentru cei care sufera de alergii si au trecut de primul pas fara nici un rezultat, este ceva mai scump si include indepartarea draperiilor ce nu pot fi spalate.

Al treilea pas consta in curatarea elementilor caloriferelor folosind aparate de curatat si substante chimice cum ar fi acidul tanic, care actioneaza impotriva alergenilor sau benzoat de benzil- care omoara acarienii.

Cunoasterea iritantilor si a posibilitatilor de combatere este un mod bun de a incepe indepartarea lor. Iata cateva idei:
• Acarienii sunt cei mai des intalniti. Ei sunt microscopici; traiesc in covoare, asternuturi, draperii, animale impaiate si prefere locurile calde, umede. Acarienii pot fi indepartati prin aspirarea deasa, renuntarea la pastrarea animalelor impaiate si reducand umiditatea.
• Alergenii ce provin de la animale pot cauza si ei astm. In cazul cainilor si pisicilor, nu blana lor este responsabila de reactii alergice, ci substantele din saliva, urina sau din secretiile pielii. Indiferent cat de mare sau cat de mic este animalul, reactia este aceeasi. Doar dupa 4- 6 luni de la mutarea animalului si curatarea casei, in special a locului in care a stat pisica, se poate spune ca alergenii nu mai sunt o primejdie.
• Gandacii sunt la fel de des intalniti , dupa cum arata studiile – mai bine de jumatate dintre locuinte sunt afectate de ei, in special in zonele calde. Exterminarea lor este uneori dificila si necesita curatarea intregii case cat mai bine.
• Mucegaiurile se dezvolta in interiorul casei si in afara ei si majoritatea nu cauzeaza reactii alergice. Totusi, unele - care cresc in locuri calde si umede, de genul celor din pivnite si bai dau reactii alergice. Curatarea zonelor cu fungicide, dezumificarea casei sau indepartarea locurilor de inmultire sunt recomandate mai ales celor din zonele cu climat cald si umed.

Efectele alergenilor pot fi diminuate urmarind cateva sfaturi:
• inchideti usile si folositi aerul conditionat cand este cald afara pentru a tine la distanta polenul si granulele de praf;
• uscati hainele in casa pentru a evita depunerea polenului pe ele;
• pastrati casa curata, dand mai des cu aspiratorul si stergand praful;
• uscati si dezinfectati locurile afectate de mucegai;
• verificati si curatati obiectele din casa inainte de a le folosi;
• schimbati filtrele de la aparatele de incalzire sau racire conform instructiunilor;
• folositi un dezumificator;
• schimbati draperiile sau storurile cu perdele usor de spalat;
• evitati scurgerile de apa ; reparati tevile care curg;
• renuntati la covoarele, jucariile plusate, mobila , draperiile sau orice alte obiecte care au fost afectate de expunerea la apa;
• sporiti circularea aerului in casa;
• folositi perne sintetice sau din burete ; acoperiti-le cu materiale rezistente la apa;
• evitati paturile din lana sau din pene si chiar si cuverturile groase.

Sursa:
intelihealth.com
healthday.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Fumatul aduce menopauza mai aproape
Cercetatorii norvegieni au observant ca femeile care sunt fumatoare active, au o sansa cu 59% mai mare decat cele care nu fumeaza sa ajunga la menopauza mai devreme.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro