Poate ca foarte multe femei au fost, sunt sau vor fi nevoite intr-un anumit moment al vietii nevoite sa faca un avort. Atunci apar mai multe intrebari:
• este corect ceea ce fac eu acum ?
• ma va afecta in vreun fel aceasta decizie ?
• imi va afecta viitoarele sarcini?
Studiul a vizat un esantion de 83,000 de femei cu cancer de san luand in considerare 90% din studiile existente despre cancer, avorturi provocate sau nu, dupa cum afirma Dr. Valerie Beral, epidemiologist la Universitatea Oxford. S-a urmarit un esantion de femei care suferisera avorturilor provocate medical si s-a dorit sa se observe cate dintre acestea vor dezvolta neoplasm mamar. S-a comparat procentul de femei ce au dezvoltat neoplasm dupa avort cu procentul de femei ce au dezvoltat neoplasm mamar din populatia generala.
In urma acestui studiu s-a concluzionat ca nu exista o legatura intre avorturi si dezvoltarea de neoplasm mamar .
Un alt esantion, de aceasta data de femei care dezvoltasera deja neoplasm mamar, au fost chestionate daca au suferit sau nu un avort. Problema cu acest al doilea esantion este faptul ca in situatia in care femeile deja dezvoltasera neoplasm mamar raspunsul lor s-ar putea sa fi fost doar o incercare de a gasi o posibila cauza pentru boala lor.
Mai multe teste au concluzionat ca intr-adevar nu exista o legatura intre avorturi si cresterea riscului de dezvoltare a cancerului mamar.
S-a descoperit chiar ca femeile care suferisera o intrerupere de sarcina aveau un risc mai mic de a avea cancer de san decat cele ce nu avusesera nici unul. Cu toatea acestea intreruperea de sarcina presupune o serie de riscuri si ridica foarte multe intrebari in forul interior al femeii si adesea trezeste sentimente contradictorii precum eliberarea, tristete, fericire, sentimentul unei pierderi. Dar cum fiecare femeie este o entitate unica, diferite persoane experimenteaza diferite sentimente dupa o intrerupere de sarcina:
• unele simt ca au luat decizia corecta, nefiind pregatite sa aiba un copil
• altele se invinovatesc pentru aceasta decizie, sunt furioase, rusinate si regreta ceea ce au facut.
Din punct de vedere etic intreruperea de sarcina este sau nu omucidere? Asta este probabil intrebarea care le chinuie pe foarte multe mame inainte sa ia o decizie in ceea ce priveste sarcina lor in curs. Pe langa dilema psihologica, etica si religioasa, femeia experimenteaza si modificari fiziologice ce contribuie la starea sa de dupa avort:
• o modificare brusca a nivelului hormonilor de sarcina ce prin scadere brusca determina o stare asemanatoare cu sindromul premenstrual ceea ce determina puternica incarcare emotionala.
• sentimentele vor fi negative daca decizia femeii a fost fortata si nu i-a apartinut in totalitate
• unele femei nu beneficiaza de suport din partea familiei sau a prietenilor in ceea ce priveste decizia sa
• felul in care este privit avortul in unele societati face ca femeile sa nu poata impartasi experienta lor cu altii si sa se simta izolate
• unele femei s-ar putea simti judecate de ceilalti
• unele femei se tem ca nu vor mai putea sa ramana insarcinate atunci cand isi vor dori, dar s-a demonstrat ca avorturile nu afecteaza fertilitatea
• uneori relatia de cuplu este tensionata si pusa sub semnul intrebarii de criza generata de o sarcina neplanificata, situatie in care femeile se pot simti abandonate si pot simti ca s-a profitat de ele
Atunci cand ai de luat o astfel de decizie trebuie sa te gandesti ceea ce iti doresti de la viata ta viitoare si este normal sa fii speriata si sa ai indoieli in legatura cu ceea ce doresti sa faci pentru ca este o decizie greu de luat, un pic egoista dar buna pentru tine la momentul respectiv. Foarte mult te poate ajuta sa citesti despre experiente asemanatoare prin care au trecut alte femei sau poti sa vorbesti, daca este posibil, cu femei care au trecut prin asta .
Din pacate s-au semnalat cazuri in care femeile nu au supravietuit intreruperii de sarcina cu un medicament numit RU-486 sau Mifegyne. Aceste cazuri au fost semnalate in Marea Britanie si sunt in numar de doua, fiind recunoscute de catre guvern care insa a precizat "ca nu stie daca decesul a fost determinat exclusiv de medicament sau acesta a determinat decesul pe fondul unei patologii preexistente", spune Melanie Johnson, ministrul sanatatii .
Asadar pe langa puternicele conflicte de ordin psihologic intreruperea de sarcina ar putea pune in pericol chiar viata celei care recutge la aceasta procedura. Fiecare femeie trebuie sa se informeze despre riscurile la care se supune atunci cand ia aceasta decizie!
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|