MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Relatia dintre modul de viata inactiv si accelerarea procesului de imbatranire

Relatia dintre modul de viata inactiv si accelerarea procesului de imbatranire

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Indivizii care sunt fizic activi in timpul liber par sa fie mai tineri, din punct de vedere biologic, decat cei cu un stil de viata inactiv. S-a constat ca oamenii care fac exercitii fizice regulat au o predispozitie scazuta pentru boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer, presiune arteriala marita, obezitate si osteoporoza.

Conform unui raport din 28 ianuarie a.c. din Archives of Internal Medicine, una dintre revistele JAMA/Archives , “O viata sedentara creste predispozitia spre boli specifice inaintarii in varsta si deces prematur. Inactivitatea poate diminua speranta de viata nu numai prin inclinatia spre bolile specifice varstei, ci poate chiar influenta procesul de imbatranire in sine.”

Un grup de 2 401 de persoane a fost studiat de Lynn F. Cherkas si colegii sai de la King's College, Londra. Acestia au fost chestionati in legatura cu nivelul de activitate fizica, fumat, factori sociali si economici. De mentionat ca participantilor li s-au luat probe de sange, iar ADN-ul a fost extras din leucocite.

Probele de ADN leucocitar au fost analizate pentru stabilirea lungimii secventei care se repeta si stabilirea fiecarui capat al cromozomilor. Aceste secvente, numite telomere, pot servi ca markeri in stabilirea varstei biologice daca se scurteaza progresiv in timp.

Asa cum era de asteptat, lungimea telomerelor scade cu varsta pierzand , in medie, 21 de nucleotide pe an. Persoanele mai putin active prezentau telomere mai scurte fata de cele mai active.
“Aceasta relatie intre lungimea telomerelor leucocitare si nivelul de activitate fizica ramane semnificativa in functie de indicele de masa corporala, fumat, situatia socioeconomica si activitatea fizica la locul de munca”, au afirmat autorii.

Principala diferenta in lungimea telomerelor de la subiectii activi si cei mai putin activi a fost de 200 de nucleotide , ceea ce inseamna ca cei mai activi indivizi au telomerele de aceeasi lungime cu a sedentarilor cu 10 ani mai tineri.

Autorii sugereaza cateva mecanisme prin care modul de viata sedentar poate contribui la degenerarea telomerelor. Unul dinte aceste mecanisme poate fi stresul oxidativ. De asemenea, lungimea telomerelor a fost corelata cu nivelul de percepere a stresului.

Stresul psihologic poate fi redus prin activitatea fizica; aceasta diminueaza efectul asupra telomerelor si procesul de imbatranire.

Autorii concluzioneaza ca “30 de minute de activitate fizica moderata in cel putin 5 zile pe saptamana au efect benefic asupra sanatatii”. S-a demonstrat ca adultii cu activitate fizica sunt, din punct de vedere biologic, mai tineri decat indivizi sedentari.

Aceasta concluzie transmite un mesaj important care ar putea fi folosit de clinicieni in promovarea exercitiilor fizice pentru efectul benefic impotriva imbatranirii.


www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

NicVAX- Vaccinul impotriva efectelor stimulente ale nicotinei
Utilizarea tutunului este considerata a fi una dintre cele mai importante cauze ale problemelor de sanatate ce ar putea fi prevenite. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in intreaga lume exista aproximativ 1,1 miliarde de oameni dependenti de nicotina, substanta responsabila cam de 4 milioane dintre mortile premature inregistrate anual.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro