Un studiu recent publicat in revista “American Journal of Obstetrics and Gynecology” confirma o ipoteza pana acum intens dezbatuta in mediul de specialitate : se pare ca exista intr-adevar o relatie de cauzalitate intre consumul de bauturi care contin cofeina in timpul sarcinii si avort.
Rezultate similare au mai fost obtinute de alte 15-18 studii precedente, ramanand insa neconcludente datorita numarului semnificativ de femei care au renuntat la consumul de cafea la un moment dat in timpul sarcinii datorita efectului emetic al acesteia.Acest ultim studiu se concentreaza insa asupra unui grup de 1063 femei gravide care nu si-au modificat aportul uzual de cofeina pe durata sarcinii. Participantele au fost chestionate atat asupra tipului si cantitatii de bautura cofeinizata consumata cat si asupra frecventei de consum.
Cercetatorii au analizat si prezenta altor factori care ar fi putut influenta rezultatele, precum ar fi varsta, rasa, fumatul sau consumul de alcool.
Rezultatele au aratat ca 25% dintre femei nu au consumat bauturi cofeinizate in timpul sarcinii, 60% au declarat un consum zilnic mai mic de 200mg cofeina, iar 15% (164 participante) un consum de 200mg sau chiar mai mult.
In total 172 de femei au pierdut sarcina (16%).
S-a observat ca femeile care au consumat peste 200mg de cofeina zilnic (aproximativ doua cani de cafea) au prezentat un risc dublu de avort comparativ cu cele care nu au consumat deloc cofeina. Chiar si la cele al caror consum s-a incadrat pana in aceasta valoare, riscul a crescut cu pana la 40%.
In medie, continutul in cofeina al celor mai intalnite bauturi este urmatorul : 100mg intr-o cana de cafea obisnuita, 2 mg in cafeaua decofeinizata si in ciocolata calda, 15mg in bauturile carbogazoase cofeinizate si 39mg in ceai. Faptul ca riscul a crescut indiferent de tipul de bautura cofeinizata consumata sugereaza ca responsabila de acest fapt este cofeina si nu alte substante asociate, specifice fiecarui preparat.
Cercetatorii atrag atentia asupra efectelor nocive ale cofeinei in timpul sarcinii: substanta poate traversa placenta, este greu metabolizata de catre fat, afecteaza cresterea celulara si circulatia placentara.
In consecinta, este recomandat ca nu numai femeile gravide ci si cele care se pregatesc sa aiba un copil sa renunte la consumul de cofeina pentru aceasta perioada. Este eliminat astfel un risc inutil, crescand premizele unei sarcini sanatoase .
Bibliografie:
www.newscientist.com
< Anterior | Urmator > |
---|