MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Misiunea rezolvarii deficitului de fier in intreaga lume

Misiunea rezolvarii deficitului de fier in intreaga lume

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Un cercetator din cadrul Universitatii Adelaide va conduce un proiect australian prin intermediul caruia va face apel catre intreaga lume privind una dintre cele mai intalnite probleme de ordin nutritional: deficitul de fier.

Dr-ului. Alex Johnson i s-a atribuit recent un premiu in valoare de 300.000 $, pentru munca depusa in Programul HavertPlus Challenge, finantat de Bill Gates, in scopul cresterii continutului de fier in orez, grau si alte cereale.

Peste doua miliarde de oameni – aproximativ 30 % din populatia globului - se confrunta cu deficitul de fier care poate fi responsabil de anemie, dezvoltare mintala slaba, probleme de fertilitate si deprimarea sistemului imunitar.

Dr Johnson, care se afla in cadrul Centrului Australian de Protectia Plantelor, Waite Campus, va lucra pentru cresterea continutului de fier in alimentele derivate din cereale prin imbunatatirea distributiei fierului de la frunze pana la seminte.

“Cantitatea de fier este destul de redusa in boabele de cereale pentru ca, desi fierul este prezent in frunzele unei plante, o foarte mica parte din acea cantitate de fier este transportata catre samanta, care reprezinta partea consumata de om.”

“Cunoastem cateva proteine care asigura transportul fierului intr-o planta, asadar ramane o chestiune de crestere a fluxului de fier in tesutul vegetal numit endosperm, care va supravietui procesului de netezire ."

“Daca acest aspect poate fi realizat, beneficiile pentru tarile in curs de dezvoltate vor fi enorme”, afirma Dr. Johnson.

Orezul si graul, doua dintre cele mai consumate cereale in cadrul tarilor dezvoltate, asigura transportul unei mici fractiuni de fier catre boabele dezvoltate dezvoltate - 5% pentru orez si 20 % pentru grau. Mai mult, cantitatea mica retinuta, se acumuleaza exclusiv in straturile exterioare, care sunt indepartate in cadrul proceselor de netezire, incat stocarea sa se realizeze pentru perioade mai lungi.

In Occident, putem incepe sa rezolvam aceasta problema prin adaugarea diversilor compusi in faina, pentru a o face mai bogata in fier. Dar acest aspect este realizabil doar pentru tarile dezvoltate. Statele sarace nu-si permit un astfel de artificiu, vorbind in acest caz de problemele economice, ceea ce ne indeamna sa cautam o alta cale de a creste continutul in fier."

O cantitate mai mare de fier ar putea, de asemenea, sa diminueze costurile de productie ale multor fermieri din Autralia prin reducerea sau eliminarea necesitatii de prelucrare a fainei de grau cu acei diversi compusi.
www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Razvan Popa
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

O singura tigara de canabis fumata "loveste" plamanii de cinci ori mai mult decat o tigara obisnuita

Ultimele cercetari in domeniu dovedesc faptul ca o singura tigara de canabis fumata,ataca plamanii de cinci ori mai mult decat o tigara obisnuita de tutun. Cercetatorii au pus gasirea acestor dovezi alarmante, pe seama faptului ca utilizatorii tigarilor de canabis, tind sa inhalezee substantele nocive mult mai mult, deoarece tigarile de canabis sunt fara filtru, fumul fiind mult mai « tare » si nociv.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro