MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica De cata vitamina D avem nevoie?

De cata vitamina D avem nevoie?

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Aceasta intrebare a fost sursa controverselor inca din 1997, cand a fost introdusa doza zilnica recomandata (DZR) pentru vitamina D, care variaza de la 200 la 600 de unitati internationale (UI). Chiar de atunci se credea insa ca DZR ar trebui sa fie mai mare si, in prezent, dozele au crescut substantial.

Dovezile ca aceasta vitamina nu este importanta doar pentru oase se inmultesc. Se pare ca vitamina are, de asemenea, rol in prevenirea cancerului la colon si a altor tipuri de cancere, in prevenirea diabetului, a artritei si a altor scleroze multiple. In urma acestor descoperiri, in martie a avut loc o intalnire la care au participat 15 experti din 8 state pentru a prezenta nevoia urgenta pentru marirea dozelor de vitamina D.

Paradoxal este ca, atunci cand trebuie stabilita DZR pentru vitamina D, se tine cont inca de vechiul model, cu toate ca atunci cand a fost facut, cu aproximativ un deceniu in urma, nu se stia de legatura dintre vitamina D si prevenirea cancerului, a diabetului si a sclerozelor multiple.

Unul dintre motivele pentru care recomandarile pentru vitamina D sunt atat de controversate se datoreaza faptului ca schimbarea lor implica schimbarea vechii conceptii. Cea mai mare a expertilor in nutritie pretind ca putem avea parte de o dieta sanatoasa doar prin intermediul mancarii. Dar vitamina D nu este disponibila in cantitate suficienta in alimente si este aproape imposibil de stiut care oameni consuma vitamina, deoarece standardul uzual folosit pentru analiza nutritiei nu include vitamina D.

Deci, pentru a mentine un nivel optim de vitamina D, trebuie fie imbogatite alimentele cu aceasta vitamina fie sa ii convingem pe toti sa ia suplimente. In Canada, unde lumina soarelui poate fi foarte rara in special in lunile de iarna, autoritatile guvernamentale de sanatate recomanda ca toti adultii cu o varsta de peste 50 de ani sa ia un supliment de 400UI/ zi.

Nu toti expertii sunt insa de acord cu marirea dozelor. Steve Abrams, pediatru la Colegiul Baylor de Medicina si expert in mineralele necesare copiilor, afirma ca, in vreme ce adultii pot beneficia, nu e nici o dovada ca scolarii au nevoie de mai multa vitamina D.

Intre timp, se pare ca s-a ajuns la un consens intre experti, care stabileste ca DZR de 1000UI/zi vitamina D este optima pentru majoritatea oamenilor si ca limita superioara (cantitatea ce nu trebuie depasita pentru a evita riscul de intoxicare), care este astazi stabillita la 2000UI/zi, poate fi crescuta fara riscuri la 10 000UI/zi.

Bineinteles, recomandarile oficiale nu se vor schimba decat daca Institutul de Medicina revizuieste cantitatile curente si stabileste unele noi.


www.msn.com


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Slabit! Formula Noua!
Milioane de oameni din lumea intreaga sufera de obezitate, dar nu exista inca o solutie magica , revelatoare . Cu toate acestea , un cercetator tanar de la Universitea din Hebrew, Jerusalim, simte ca a descoperit o solutie, cu care va revolutiona lumea medicala, prin “magia slabirii fara senzatie de foame”.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro