Dovezile ca aceasta vitamina nu este importanta doar pentru oase se inmultesc. Se pare ca vitamina are, de asemenea, rol in prevenirea cancerului la colon si a altor tipuri de cancere, in prevenirea diabetului, a artritei si a altor scleroze multiple. In urma acestor descoperiri, in martie a avut loc o intalnire la care au participat 15 experti din 8 state pentru a prezenta nevoia urgenta pentru marirea dozelor de vitamina D.
Paradoxal este ca, atunci cand trebuie stabilita DZR pentru vitamina D, se tine cont inca de vechiul model, cu toate ca atunci cand a fost facut, cu aproximativ un deceniu in urma, nu se stia de legatura dintre vitamina D si prevenirea cancerului, a diabetului si a sclerozelor multiple.
Unul dintre motivele pentru care recomandarile pentru vitamina D sunt atat de controversate se datoreaza faptului ca schimbarea lor implica schimbarea vechii conceptii. Cea mai mare a expertilor in nutritie pretind ca putem avea parte de o dieta sanatoasa doar prin intermediul mancarii. Dar vitamina D nu este disponibila in cantitate suficienta in alimente si este aproape imposibil de stiut care oameni consuma vitamina, deoarece standardul uzual folosit pentru analiza nutritiei nu include vitamina D.
Deci, pentru a mentine un nivel optim de vitamina D, trebuie fie imbogatite alimentele cu aceasta vitamina fie sa ii convingem pe toti sa ia suplimente. In Canada, unde lumina soarelui poate fi foarte rara in special in lunile de iarna, autoritatile guvernamentale de sanatate recomanda ca toti adultii cu o varsta de peste 50 de ani sa ia un supliment de 400UI/ zi.
Nu toti expertii sunt insa de acord cu marirea dozelor. Steve Abrams, pediatru la Colegiul Baylor de Medicina si expert in mineralele necesare copiilor, afirma ca, in vreme ce adultii pot beneficia, nu e nici o dovada ca scolarii au nevoie de mai multa vitamina D.
Intre timp, se pare ca s-a ajuns la un consens intre experti, care stabileste ca DZR de 1000UI/zi vitamina D este optima pentru majoritatea oamenilor si ca limita superioara (cantitatea ce nu trebuie depasita pentru a evita riscul de intoxicare), care este astazi stabillita la 2000UI/zi, poate fi crescuta fara riscuri la 10 000UI/zi.
Bineinteles, recomandarile oficiale nu se vor schimba decat daca Institutul de Medicina revizuieste cantitatile curente si stabileste unele noi.
www.msn.com
< Anterior | Urmator > |
---|