Din cauza cunoscutei legaturi dintre bolile cardiace si dietele cu un grad crescut de sare, producatorii de alimente au fost constransi de agentiile pentru protectia sanatatii sa reduca aportul de sare din produsele lor. Dar reducerea cantitatii de sare, se credea, ar putea produce cresterea riscului de infectare a mancarii, de vreme ce se stie ca sarea e un conservant foarte raspandit si folosit inca din antichitate.
Cercetatorii de la Universitatea din Limerick, Irlanda, au verificat nivelele de siguranta a alimentelor cu un grad scazut de sare, studiind comportamentul diferitelor bacterii inoculate in alimente.
“In general, am descoperit ca dezvoltarea bacteriilor tipice care se dezvolta pe mancaruri este neafectata de diferitele nivele de sare ale alimentelor testate, ceea ce inseamna ca alimentele cu un continut scazut de sare sunt la fel de sigure ca cele cu o cantitate normala de sare”, spune Edel Durack.
Toate bacteriile studiate au fost capabile sa creasca si in mediile cele mai concentrate in sare, adica de maxim 3%. Chiar si la acest nivel, nici una dintre bacterii nu a avut probleme in a supravietui 24 de ore. Dintre toate bacteriile testate, cercetatorii au gasit diferente intre toleranta la sare, unele bacterii manifestand rezistenta mai mare la mediile mai bogate in sare.
Cercetatorii stiau deja ca sarea are un efect stimulant asupra unor tipuri de bacterii si echipa din Limerick a confirmat aceasta opinie. Cercetarea lor scoate in evidenta ca unele alimente cu un grad crescut de sare au un risc mai crescut de infectii bacteriene decat ar trebui.
“In acest moment, rezultatele nostre ajuta producatorii sa reduca nivelul de sare din mancarurile preparate congelate. In general, aceste mancaruri contin un procent crecut din cantitatea normala de sare admisa. Acest tip de mancare devine din ce in ce mai populara si este foarte solicitata datorita faptului ca este convenabila si necesita un timp redus pentru preparare”, afirma Edel Durack.
“Speram ca studiul nostru va duce la dezvoltarea unui nou tip de alimente cu nivel scazut de sare, care vor ajuta oamenii sa reduca aportul de sare din dieta lor, diminuand riscul bolilor cardiovasculare cauzate de excesul de sodiu, fara a compromite siguranta produsului.”
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|