MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Reducerea cantitatii de sare nu scade siguranta alimentelor

Reducerea cantitatii de sare nu scade siguranta alimentelor

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Se pare ca alimentele cu o cantitate scazuta de sare sunt la fel de sigure sau chiar mai sigure decat produsele cu un nivel crescut de sare, in ciuda asteptarilor ca scaderea cantitatii de sare din alimente ar creste riscul infectarii cu bacterii.

Din cauza cunoscutei legaturi dintre bolile cardiace si dietele cu un grad crescut de sare, producatorii de alimente au fost constransi de agentiile pentru protectia sanatatii sa reduca aportul de sare din produsele lor. Dar reducerea cantitatii de sare, se credea, ar putea produce cresterea riscului de infectare a mancarii, de vreme ce se stie ca sarea e un conservant foarte raspandit si folosit inca din antichitate.

Cercetatorii de la Universitatea din Limerick, Irlanda, au verificat nivelele de siguranta a alimentelor cu un grad scazut de sare, studiind comportamentul diferitelor bacterii inoculate in alimente.

“In general, am descoperit ca dezvoltarea bacteriilor tipice care se dezvolta pe mancaruri este neafectata de diferitele nivele de sare ale alimentelor testate, ceea ce inseamna ca alimentele cu un continut scazut de sare sunt la fel de sigure ca cele cu o cantitate normala de sare”, spune Edel Durack.

Toate bacteriile studiate au fost capabile sa creasca si in mediile cele mai concentrate in sare, adica de maxim 3%. Chiar si la acest nivel, nici una dintre bacterii nu a avut probleme in a supravietui 24 de ore. Dintre toate bacteriile testate, cercetatorii au gasit diferente intre toleranta la sare, unele bacterii manifestand rezistenta mai mare la mediile mai bogate in sare.
Cercetatorii stiau deja ca sarea are un efect stimulant asupra unor tipuri de bacterii si echipa din Limerick a confirmat aceasta opinie. Cercetarea lor scoate in evidenta ca unele alimente cu un grad crescut de sare au un risc mai crescut de infectii bacteriene decat ar trebui.

“In acest moment, rezultatele nostre ajuta producatorii sa reduca nivelul de sare din mancarurile preparate congelate. In general, aceste mancaruri contin un procent crecut din cantitatea normala de sare admisa. Acest tip de mancare devine din ce in ce mai populara si este foarte solicitata datorita faptului ca este convenabila si necesita un timp redus pentru preparare”, afirma Edel Durack.

“Speram ca studiul nostru va duce la dezvoltarea unui nou tip de alimente cu nivel scazut de sare, care vor ajuta oamenii sa reduca aportul de sare din dieta lor, diminuand riscul bolilor cardiovasculare cauzate de excesul de sodiu, fara a compromite siguranta produsului.”

www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Sa invatam despre, de la, dar fara nicotina

Efectul nicotinei de a imbunatati atentia si capacitatea de invatare se cunoaste din anii 70, fiind prima oara observat la animalele de laborator. O posibila exlicatie a fost postulata la scurt timp: nicotina activeaza receptorii colinergici nicotinici implicati in procesul de invatare.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro