Unele dintre cele mai signifiante descoperiri provin de la studiile privind diabetul. Cand cercetatorii de la Harvard au combinat rezultatele provenite de la 9 studii, care au implicat mai mult de 193 000 de oameni, au descoperit ca cei care beau cafea in mod regulat prezinta un risc semnificativ mai scazut de a face diabet de tip 2 decat cei care nu consuma cafea si ca, de asemenea, cu cat beau mai mult, cu atat riscul aparitiei acestui tip de boala scade mai mult.
In ciuda reputatiei cafelei de a fi daunatoare pentru inima, studii epidemiologice recente n-au gasit nici o legatura, unii sugerand chiar ca ar putea avea un efect de protectie.
Un alt studiu anunta ca oamenii sanatosi de 65 de ani si peste aceasta varsta care au baut 4 sau mai multe cani de bauturi ce contin cofeina pe zi, in special cafea, au avut un risc cu 53% mai scazut de a avea probleme cardiace decat cei care nu beau cafea.
Este inca si mai captivant daca se ia in considerare faptul ca efectele imediate ale cafelei tind sa fie exact opuse acestor descoperiri, crescand presiunea sangvina si frecventa cardiaca si facand, temporar, ca celulele sa devina mai rezistente la insulina. “Insa aceste efecte sunt probabil de scurta durata, deoarece oamenii dezvolta intoleranta”,afirma Frank Hu, profesor de nutritie si epidemiologie la Harvard. “Pe termen lung, componentele benefice din cafea pot avea efecte mai puternice si de lunga durata.”
Cum actioneaza cafeaua nu este clar inca. Studiile nu au fost facute pentru a stabili relatia dintre cauza si efect. Antioxidantii sunt probabil implicati: cafeaua detine mai multi antioxidanti/ ceasca decat afinele, facand-o sursa principala de antioxidanti din dietele noastre; antioxidantii ajuta la calmarea inflamatiilor. Magneziul dn cafea poate ajuta ca celulele sa devina mai sensibile la insulina.
Si cofeina pare sa aiba efectele sale benefice. Studiile privind diabetul demonstreaza ca cei care beau cafea in mod regulat prezinta un risc mai scazut al acestei boli decat cei care nu beau cofeina. Consumul de bauturi ce cotin cofeina a fost de asemenea asociat cu reducerea riscului producerii bolii Parkinson, a cirozei si a cancerului la ficat.
Pentru adultii sanatosi, 2-3 cesti de cafea pe zi nu sunt daunatoare si pot contribui la imbunatatirea sanatatii.
www.eatingwell.com
< Anterior | Urmator > |
---|