Studii recente au arata ca vitamina B12 este un tratament sigur, eficace si ieftin pentru stomatita aftoasa. Vitamina B12 sau ciancobalamina se gaseste in exclusivitate in produse de origine animala. Utilizarile terapeutice ale vitaminei B12 includ anemia pernicioasa, SIDA, alergiile, Alzheimer, ateroscleroza, dermatita atopica, dermatita de contact, depresia, diabetul zaharat, neuropatia si retinopatia diabetica, zona zoster, psoriazisul, sciatica, insomniile, dermatita seboreica, hepatita virala, vitiligo.
Caracteristica principala a stomatitei aftoase este reprezentata deaparitia unor mici ulceratii, deseori dureroase, in cavitatea bucala, in special in interiorul buzelor, al obrajilor sau pe limba. Stomatita aftoasa nu este contagioasa si nu se transmite prin folosirea in comun a unor obiecte sau prin sarut. Cauza exacta a stomatitei aftoase nu este cunoscuta. Se banuieste ca un sistem imunitar slabit, alergii la diverse alimente, stresul, anumite virusuri si bacterii, traume ale cavitatii bucale sau unele medicamente sunt posibile cauze ale dezvoltarii acestei afectiuni.Cel mai comun simptom este reprezentat de leziuni in cavitatea bucala, ulceratii rosiatice cu o crusta galbuie sau albicioasa.Cauza recurentei stomatitei aftoase este necunoscuta; in ciuda a numeroase tratamente de-a lungul timpului (antiseptice, vitamine, extracte vegetale, steroizi), foarte putine au avut efecte pe termen lung.Un studiu recent dublu-orb a demonstrat eficacitatea vitaminei B12 in
tratarea stomatitei aftoase recurente. Studiul a inclus administrarea sublinguala a 1000 mcg de vitamina B12 timp de 6 luni. In comparatie cu placebo, la pacientii carora li s-a administrat vitamina B12 a scazut durerea, numarul unceratiilor si durata focarelor la 5-6 luni. Mai mult, rezultatul nu a fost influentat de nivelul seric ridicat de vitamina B12 la unii pacienti.Modul in care actioneaza vitamina B12 este inca neclar.
Scopul tratamentului stomatitei aftoase este de a reduce severitatea simptomelor. Pentru ca este o infectie virala, antibioticele sunt ineficiente. Se recomanda cresterea consumului de lichide, analgezice pentru reducerea durerilor sau a unei eventuale stari febrile si o igiena orala corespunzatoare.Ca masura profilactica se recomanda o alimentatie cu un continut bogat de vitamina C, zinc si flavonoide, limitarea consumului de carbohidrati rafinati si evitarea pastei de dinti ce contine laurilsulfat de sodiu.
www.medscape.com
Mitrea, N.- Vitaminele in procesele metabolice, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2008
Comentarii (2)
Subscribe to this comment's feedScrie comentariu
< Anterior | Urmator > |
---|