Pacientii obezi au un risc mai scazut de a muri in urma unui infarct decat cei normoponderali, conform unui studiu publicat in revista European Heart.
Cercetatori din germania si Elvetia au descoperit ca pacientii supraponderali si obezi au un risc cu 50% mai scazut de a a face infarct decat pacientii normoponderali.Dr. Heinz Buettner, seful departamentului de cardiologie interventionala la Herz-Zentrum, Krozingen, Germania, care a condus studiul, spune: ""Desi nu este nici o indoiala ca oameni supraponderali si obezi au un risc crescut sa faca diabet, hipertensiune si afectiuni coronariene, studiul nostru aduce dovezi asupra faptului ca, odata ce evenimentul coronarian a fost tratat optim, pacientii obezi au un prognostic mai bun fata de cei normoponderali."
Dr. Buettner si colegii sai au urmarit 1676 pacienti care sufereau de angina instabila sau care avusesera un infarct miocardic intre anii 1996 si 1999. Angiografia coronariana a fost facuta pentru a diagnostica intinderea afectarii si apoi pacientii erau tratati prin revascularizare coronariana.
O treime dintre pacienti (551) aveau indicele de masa corporala normal, jumatate (824) erau supraponderali si 18% (292) erau obezi. Cei obezi aveau tendinta de a fi mai tineri, dar aveau deja hipertensiune sau diabet, dar mai putini suferisera deja un infarct. De asemenea, aveau mai multe sanse sa fie externati mai repede, dupa tratament cu statine sau beta-blocante.
Dupa trei ani de monotorizare, am descoperit ca pacientii obezi aveau mai putine sanse de mortalitate decat pacientii cu un indice de masa corporala normal. 9,9% dintre cei normoponderali si 7,7% dintre cei obezi au murit in urmatorii 3 ani. Reducerea ratei de mortalitate a fost consistenta la ambele grupuri si a persistat dupa ajustarea anumitor variabile luate in considerare in test. Aceste descoperiri vin in contrast cu datele anterioare, conform carora indicele de masa corporala este un factor de risc pentru mortalitate.
"Descoperirile noastre complementeaza si extind cunostintele noastre cu privire la impactul pe care il are obezitatea asupra bolilor cardiovasculare, sugerand ca prognosticul este confundat cu un eveniment cardiac, cum ar fi infarctul miocardic. Aproximativ 2-2,5 miliane de pacienti din lumea intreaga sunt internati pentru angina instabila sau infarct miocardic care nu influenteaza segmentul ST si unda T pe EKG. Pana acum, efectele tratamentului dupa revascularizare erau necunoscute."
"Cercetari ulterioare se impun pentru a elucida mecanismele fiziopatologice in cazul pacientilor care se recupereaza bine. Mecanisme posibile includ diferente in tratament, varsta, canabinoidele endogene, trombocitopenii si exces de trigliceride in tesutul cardiac."
"Chiar si fara informatii suplimentare, descoperirile noastre au in impact considerabil asupra modului in care riscurile sunt privite in relatie cu indexul de masa corporala." "Speram ca pe viitor mai multi pacienti sa participe la studiile noastre, pentru a putea descoperi daca modificarea greutatii are un impact real asupra prognosticului."
"Nu toti pacientii pot fi tratati prin revascularizatie, din cauza sindromului acut coronarian, care prezinta mereu risc de moarte subita. Este binecunoscut ca o pierdere chiar si moderata a greutatii poate imbunatati sau preveni riscurile de boli cardiovasculare si de boli relationate, cum ar fi diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala." mai spune dr. Buettner.
www.scientificblogging.com
< Anterior | Urmator > |
---|