Folosita din timpuri stravechi de medicina traditionala chineza pentru tratarea unei largi game de afectiuni, inclusiv a problemelor de fertilitate feminine, acupunctura cunoaste o popularitate in crestere in randul pacientelor care recurg la fertilizare in vitro.
O meta-analiza publicata recent in revista British Medical Journal incearca sa ofere o opinie stiintifica asupra acestei practici.Articolul trece in revista sapte studii care au analizat in total 1366 de femei din SUA, Germania, Australia si Danemarca. Acestea au fost impartite alternativ in trei grupuri principale : primul a fost supus unei fertilizari in vitro uzuale, al doilea a participat si la o sedinta de acupunctura la o zi dupa transferul embrionar, iar al treilea a fost supus unei sedinte de acupunctura « false », acele nefiind aplicate in punctele considerate corecte, ci la intamplare.
Individual, doar 3 dintre studii au obtinut rezultate clar favorabile asocierii acupuncturii cu tratamentul clasic, altele 3 rezultate cu o tendinta spre imbunatatire, iar unul nu a constatat nici o influenta asupra a rezultatelor.
Cumuland insa datele, s-a observat ca in 1 din 10 cazuri asocierea acupunctura - fertilizare in vitro a asigurat succesul procedurii.
Cercetatorii atrag atentia ca la baza acestui fapt ar putea sta un efect Placebo: femeile merg cu incredere la specialistii in acupunctura, sunt mai relaxate, ceea ce influenteaza pozitiv dinamica hormonala si implicit rezultatul fertilizarii. Subiectul ridica in continuare polemici in randul specialistilor, studiile in domeniu neoferind inca date incontestabile in favoare vreunei parti.
In principiu, se accepta ca, la unele paciente, asocierea acupuncturii a avut intr-adevar o contributie pozitiva asupra succesului fertilizarii in vitro. De asemenea, nu s-au constatat efecte nocive ale acestei practici. Ramane insa un subiect care trebuie abordat cu circumspectie, consecutiv unui consult de specialitate.
Bibliografie :
http://www.onmedica.com
http://news.bbc.co.uk
< Anterior | Urmator > |
---|