Daca mananci ciocolata neagra din cand in cand ai putea sa-ti scazi riscul de a face o boala cardiovasculara, spun cercetatorii de la Universitatea Yale, de la Prevention Research Center. Se pare ca ciocolata neagra contine flavonoizi care optimizeaza functia celulelor endoteliale in captusirea vaselor sangvine.
Flavonoizii sunt componenti ai antioxidantilor si pot fi de asemenea gasiti in diferite fructe si legume, unele vinuri sau ceaiuri. Cu cat este mai mare aportul de flavonoizi, cu atat este mai mica sansa de a face o boala cardiovasculara, spun cercetatorii.
Ultimele studii au fost facute pe 45 de subiecti cu indicele de masa corporala intre 25 si 35, toti sanatosi. Un indice corporal de peste 30 indica obezitate, iar un indice de peste 25 supraponderalitate. Subiectii au fost impartiti in trei grupuri:
- primul grup a consumat 250g de cacao pe zi, fara aport de zahar, timp de 6 saptamani
- al doilea grup a consumat 250g de cacao pe zi, cu aport de zahar, timp de 6 saptamani
- al treilea grup a consumat un placebo timp de 6 saptamani
Toti participantii au fost supusi la teste ale celulelor endoteliale pe perioada experimentului. Folosind ultrasunete, cercetatorii au reusit sa evalueze capacitatea arterei brahiale de dilatare si revenire la normal, in functie de fluxul sangvin dorit. Aceasta metoda se numeste FMD (flow mediated dilation - dilatare mediata de flux).
Iata cum s-au comportat cele trei grupuri de subiecti:
- primul grup: FMD s-a imbunatatit cu 2,4%
- al doilea grup: FMD s-a imbuntatit cu 1,5%
- al treilea grup: FMD a scazut cu 0,8%
Un membrul al echipei de cercetatori, dr. Valentine Yanchou Njike, spune: "In acest esantion de adulti sanatosi cu indicele intre 25 si 35 kg/m2, aportul de ciocolata neagra pe o perioada scurta de timip a dus la o ameliorare evidenta a functiei endoteliale. Acest lucru ne duce la concluzia ca un beneficiu mai mare poate fi adus pe termen lung. Acest studiu nu conclude ca oamenii ar trebui sa consume ciocolata ca un aliment zilnic, sugereaza doar ca ar trebui sa fim atenti asupra modului in care ciocolata neagra si alte alimente care contin flavonoizi pot sa ofere beneficii pentru sistemul cardiovascular."
Aceste cercetari urmeaza sa fie prezentate la Sesiunea Stiintifica Anuala a Colegiului American de Cardiologie, in New Orleans, marti 27 martie.(www.medicalnewstoday.com)
< Anterior | Urmator > |
---|