Pacientii care luau suplimente de seleniu aveau o incidenta a aparitiei diabetului de tip 2 de 12,6 la 1000 persoane, fata de 8,4 pentru cei care nu primeau suplimente de seleniu, sustine Saverio Stranges, din Coventry si colegii sai. Ei afirma ca riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 e de 55% mai mare in cazul primilor pacienti.
Studiul isi are originea in date preclinice care demonstreaza ca un aport scazut de seleniu are un efect favorabil asupra metabolismului glucozei. De asemenea, studiile observationale indica faptul ca antioxidanti din plasma sau proveniti din alimente ar putea proteja impotriva diabetului de tip 2.
Elisea Guallar subliniaza ca mai mult de 1% din populatia SUA ia suplimente de seleniu si mai mult de 35% iau suplimente de multivitamine si multiminerale care contin seleniu. Mai mult, riscul deficientei de seleniu e neglijabil, deoarece aproximativ 99% din populatie are un nivel de seleniu in plasma de peste 95ng/ml, cu toate ca actiunea antioxidanta a seleniului ramane constanta la un nivel de seleniu in plasma de la 70 la 90 ng/ml. Ca rezultat, e putin probabil ca suplimentele de seleniu sa-si mareasca activitatea antioxidanta odata cu cresterea cantitatii de seleniu din plasma.
Ei au subliniat ca beneficiile suplimentelor de seleniu sunt nedovedite, acest mineral avand un nivel terapeutic scazut si putand fi toxic. Ei au concluzionat ca e necesar ca populatia sa stie ca primeste o cantitate suficienta de seleniu din mancare. Luand acest tip de suplimente in cazul unei diete adecvate poate creste riscul aparitiei diabetului.
Deoarece unele publicatii fac o legatura intre deficienta de seleniu si diabet, investigatorii au examinat riscul diabetului in functie de nivelul de seleniu din plasma. Pacientii care isi administreaza o cantitate crescuta de seleniu au un risc de 2,7 a aparitiei diabetului, comparativ cu cei care utilizeaza o cantitate scazuta de seleniu.
In absenta unei cercetari bazate pe efectul placebo, care sa evalueze eficienta seleniului pe termen indelungat asupra diabetului de tip 2, investigatorii au analizat date deja existente, obtinute in urma unui studiu gandit in primul rand pentru a evalua efectele suplimentelor de seleniu asupra riscului de cancer. Acest studiu a implicat 1 312 pacienti care au primit 200 µg/d de seleniu sau placebo si au fost monitorizati din 1983 pana in 1996. Grupul a inclus 1202 pacienti care nu aveau diabet de tip 2.
Per total, 97 de pacienti au fost diagnosticati cu diabet de tip 2, de-a lungul unei perioade medii de 7,7 ani de tratament. Cazurile au indicat o incidenta de 10,5 cazuri la mia de persoane.
Din numarul total de noi cazuri de diabet de tip 2, au fost identificate 58 in grupul celor carora li se administra seleniu si 39 in grupul celor care primeau placebo. Dovada eficientei scazute a seleniului asupra riscului aparitiei diabetului de tip 2 a persistat si dupa clasificarea datelor in functie de varsta, sex, statutul de fumator/ nefumator si de indicele de greutate corporala. Incidenta diabetului a fost consistenta, desi nesemnificativ mai mare in grupul seleniului.
www.medpagetoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|