“O data cu inaintarea in varsta, activitatea fizica este, pentru femei, un mod pentru a se mentine sanatoase psihic.Activitatea fizica poate ajuta in toate privintele in perioada trecerii la menopauza si dupa”, afirma cea care a condus studiile, Deborah Nelson, cercetator in sanatatea publica la Temple University.
Intre 1996-1997, 380 de femei din Philadelphia au fost recrutate si urmarite mai mult de 8 ani. Femeile au raportat nivelul activitatii lor fizice si simptomele menopauzei, inclusiv stress, anxietate, depresie si bufeuri.
Media de varsta la inceputul studiului a fost de 42 de ani; 49% erau afro-americane, 58% aveau studii superioare si 38% erau fumatoare.
“Am ales femei afro-americane si caucaziene care traiesc in Philadelphia pentru a reprezenta mai bine populatia feminina urbana. Aceste studii pot fi generalizate atat pentru femeile caucaziene, cat si pentru cele afro-americane, grup de femei care a fost neglijat in studiile anterioare”, afirma Nelson.
Cercetatorii au descoperit ca nivele ridicate de activitate fizica au fost binefacatoare pentru femeile aflate in perioada dupa menopauza, inregistrandu-se nivele scazute de stress. Acest grup practica mersul pe jos intr-un ritm moderat, o ora si jumatate, de cel putin cinci ori pe saptamana. Studiul a relevat beneficiile psihice, dar nu s-a dovedit a reduce si simptomele fizice, precum bufeurile.
“Simptomele fizice vor disparea dupa menopauza,dar sanatatea psihica este importanta si dupa menopauza”, afirma Nelson.
Un alt grup practica mersul pe jos de cinci ori pe saptamana timp de 45 de minute. Grupul “non exercise” mergea pe jos in jur de 15 minute de cinci ori pe saptamana.
Toate femeile erau la inceputul menopauzei. Dupa 8 ani, 20% erau la menopauza dintre care 18% in faza de tranzitie tarzie.
“In mediul urban, aceste femei merg printre blocuri sau in mall la cumparaturi. Grupurile pot organiza iesiri la cina, daca nu simt nevoia sa faca gimnastica”, afirma Nelson. “Nu e nevoie sa alergi 20 de mile pe saptamana ca sa simti binefacerea exercitiului. Daca te mentii intr-un program de mers moderat, poti sa iti mentii greutatea constanta si sa diminuezi riscul stressului, anxietatii si depresiei”, a adaugat ea.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|