Profesorul universitar Nicolae Testemiţanu, excelent savant în domeniul sănătăţii publice şi managementului, Laureat al Premiului de Stat în domeniul ştiinţei şi tehnicii, rămâne a fi pentru noi o personalitate inedită până azi, dar şi pentru acele timpuri.
Insistăm asupra cuvintelor "acelor timpuri", întrucât se ştie că, chiar cel mai filantrop savant, medic, inginer, pentru a obţine accesul şi permisiunea la servirea poporului trebuia mai întâi de toate să se manifeste, apoi să dea dovadă, că este monocrom sub aspect ideologic. De altfel, aceasta a fost soarta tuturor celor care au ambiţionat să-şi servească neamul. Şi abia după ce se declara adept al ideologiei, se puneau în acţiune nişte instrumente diabolice care făceau o scanare totală a omului pentru a depista dacă nu cumva are devieri spre alte culori primare ale spectrului sau dacă nu cumva s-a rătăcit printre ele. Dacă roşul nu era suficient de purpuriu, se trecea la mai multe etape de control riguros, ultima fiind numită "rezistenţa primului model la casare", ceea ce, de fapt, însemna proba fatală.
Profesorul universitar Nicolae Testemiţanu are merite deosebite în soluţionarea numeroaselor probleme care apăreau la Ministerul Ocrotirii Sănătăţii (ministru Nicolae Testemiţanu, 1963-1968), inclusiv şi în selectarea şi formarea cadrelor ştiinţifice şi medicale. Astfel, între anii 1961-1969 au fost trimişi la centrele ştiinţifico-medicale din fostele republici unionale cea 250 de doctoranzi care, revenind la baştină, au devenit savanţi emeriţi, conducători de instituţii medicale, medici de diferite profiluri. Mulţi din aceştia au creat bazele ştiinţei şi practicii în domeniul ocrotirii sănătăţii din Republica Moldova.
Nicolae Testemiţanu s-a născut la 1 august 1927 în familia lui Andrei Testemiţanu, ţăran înţelept şi gospodar de frunte din comuna Ochiul-Alb, judeţul Bălţi. Părinţii i-au prorocit să fie în viaţă om de ispravă, precum a şi fost. După absolvirea cu menţiune a şcolii medii, aspirând să devină medic, este înmatriculat la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, pe care 1-a absolvit cu brio în anul 1951.
Îşi începe activitatea de muncă în calitate de medic-ordinator la spitalul din Râşcani, apoi în 1954 este numit asistent la catedra Chirurgie generală a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. Conducând concomitent secţia medico-sanitară a Ministerului de Interne al RSSM Activează cu mare succes în diverse posturi de manager, evidenţiindu-se ca organizator talentat.
În 1958 susţine teza de doctor în ştiinţe medicale, iar în 1959 este numit in funcţie de rector al Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, manifestând şi în această postură calităţi organizatorice de excepţie.
În 1962 Nicolae Testemiţanu este numit în funcţia de Ministru al Ocrotirii Sănătăţii al RSSM, lăsându-i-se şi catedra Traumatologie, ortopedie şi chirurgie de campanie. In această calitate s-au manifestat plenar virtuţile sale organizatorice în domeniul sănătăţii publice. Fiind ministru, el a elaborat strategii orientate spre asigurarea populaţiei republicii cu cadre medicale, spre consolidarea bazei tehnico-materiale a sănătăţii, spre perfecţionarea şi ancorarea formelor şi metodelor de organizare a asistenţei medicale populaţiei din mediul rural.
Însă "a lucrat" unul din mecanismele expuse mai sus (din nou suspiciu de culoare ideologică) şi în 1968 Nicolae Testemiţanu a fost destituit din post. Dar a rezistat la "proba de casare a primului exemplar", pentru că avea caracter puternic şi devotat destinului său. Şi-a continuat activitatea în funcţie de conferenţiar la catedra Medicină socială şi organizare a ocrotirii sănătăţii.
Buna ambiţie care le lipseşte unora 1-a îndemnat să susţină teza de doctor habilitat şi să obţină titlul de profesor universitar în 1973. Ales prin concurs şef al catedrei Medicină socială şi organizare a ocrotirii sănătăţii a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, el a condus-o până la moartea subită ce s-a produs la 20 septembrie 1986 fiind înconjurat de colegii de curs.
Pe tot parcursul carierei sale, interesul ştiinţific, dar mai ales cel practic, era orientat spre argumentarea necesităţii de a lichida deosebirile de fond dintre nivelurile de asistenţă medicală acordată populaţiei rurale faţă de cea urbană, un factor important neînţeles de mai marii noştri. în acest scop, din iniţiativa şi sub conducerea Domniei sale a fost creat şi a funcţionat cu succes un laborator specializat în domeniu.
Nicolae Testemiţanu este un savant cu renume mondial în domeniul chirurgiei, traumatologiei, dar mai ales în domeniul sănătăţii publice şi managementului. In societăţi neoficiale profesorul universitar Nicolae Testemiţanu susţinea că teoria este un candelabru enorm cu foarte multe lămpi, care îi luminează pe cei adunaţi într-o sală mare să serbeze progresele ştiinţei, de la uşier până la preşedintele academiei, lumină din care ia fiecare cât vrea, însă doar experienţa este o mică lanternă bine focalizată, ce luminează pârtia numai celuia care o posedă şi celora care îl urmează.
Savantul de elită Nicolae Testemiţanu a lăsat moştenire numeroase lucrări ştiinţifice şi aplicate, care şi astăzi comportă elemente metodologice fundamentale pentru reorientarea sistemului de sănătate publică în perioada de tranziţie şi de perspectivă. Acest arsenal ştiinţific care însuma 220 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 15 monografii consacrate problemelor actuale ale managementului sănătăţii publice, istoriei medicinei, traumatologiei şi nu numai, a fost creat treptat prin perseverenţa ştiinţifică şi aplicată pe parcursul anilor.
Dintre numeroasele publicaţii ale profesorului Nicolae Testemiţanu un deosebit interes teoretic şi aplicat prezintă lucrarea lui fundamentală „Căile de ajustare a nivelurilor de asistenţă medicală populaţiei rurale şi urbane". Această scriere i-a asigurat lui Nicolae Testemiţanu faima de savant în domeniul sănătăţii publice şi managementului sanitar nu numai în republica noastră, ci şi peste hotarele ei. Catedra condusă de Nicolae Testemiţanu a fost apreciată drept Centru ştiinţifico-metodic unional pentru coordonarea problemelor de ajustare a nivelurilor de asistenţă medicală populaţiei rurale în ex-URSS.
Evenimentul a determinat începutul unei noi etape de dezvoltare a gândirii medico-sociale în Republica Moldova, care a fost studiat, testat şi argumentat ştiinţific pe parcursul a 15 ani. Cercetările efectuate sub conducerea profesorului universitar Nicolae Testemiţanu vizau şi analiza diferitelor particularităţi ce influenţează sănătatea populaţiei, spre exemplu cele climato-geografice, medico-sociale, demografice, socio-economice, socioculturale etc. specifice localităţilor rurale din republică.
Profesorul universitar Nicolae Testemitanu acorda o atenţie permanentă aspectelor ştiinţifico-practice ale dezvoltării asistenţei medicale specializate necesare populaţiei din mediul rural. El a argumentat şi a elaborat o nouă concepţie ştiinţifică de organizare a asistenţei medicale specializate de ambulator şi de staţionar cu servicii de urgenţă acordate populaţiei rurale. Această concepţie prevede centralizarea asistenţei de staţionar în spitalele sectoriale centrale cu capacitatea de 600-800 paturi şi secţii de 60 paturi şi peste, deschiderea în cadrul staţionarelor a unor staţii (secţii) de urgenţă şi descentralizarea asistenţei medicale primare acordate în condiţii de ambulator de patru categorii şi puncte medicale de trei categorii.
Ca urmare, profesorul universitar Nicolae Testemitanu a elaborat concepţia ştiinţifică a variantei optime de organizare a asistenţei medicale populaţiei rurale, care va înlesni accesul şi va îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale în staţionarele sectoriale centrale şi va apropia maximal asistenţa medicală specializată de locul de trai al pacientului rural.
Rezultatele cercetării ştiinţifice au fost puse la baza argumentării concepţiei că direcţia menţionată este prioritară pentru perfecţionarea sistemului de organizare a asistenţei medicale populaţiei rurale în perspectivă.
Pentru implementarea „Concepţiei de organizare a asistenţei medicale specializate de ambulator şi staţionar cu serviciu de urgenţă acordată populaţiei rurale" în anul 1983 profesorul universitar Nicolae Testemitanu şi coautorii au fost distinşi cu Premiul de Stat al RSSM în domeniul ştiinţei şi tehnicii. Conform acestei concepţii. Domnia sa a elaborat şi a susţinut proiectele a patru categorii de dispensare-ambulatorii şi trei categorii de puncte medicale raportate la numărul populaţiei deservite. Se ştie că savantul Nicolae Testemitanu a fost primul în republică care a argumentat ştiinţific varianta optimă de organizare a reţelei medicale şi a realizat amplasarea raţională a instituţiilor de asistenţă medicală populaţiei rurale la domiciliu la moment şi în perspectivă.
Pentru a organiza cercetările ştiinţifice necesare perfecţionării formelor de organizare şi îmbunătăţire a asistenţei medicale populaţiei rurale la locul de trai, din iniţiativa profesorului universitar Nicolae Testemitanu au fost încheiate şi se valorificau cu succes contracte de colaborare cu numeroase centre ştiinţifice din ex-URSS şi de peste hotarele ei, de exemplu cu Institutul de Medicină „I.P.Pavlov" din Plovdiv (Bulgaria), Institutul de Medicină şi organizare a ocrotirii sănătăţii din Praga (Cehia), Facultatea de Medicină a Universităţii din or. Pechi (Ungaria), Institutele de Medicină din oraşele Riga, Voronej, Arhanghelsk, Odessa etc.
Pentru asigurarea schimbului de informaţie ştiinţifică şi practică Domnia sa organiza şi derula anual foruri ştiinţifice în Moldova şi în oraşele enumerate mai sus cu participarea unor personalităţi notorii: specialişti în domeniul sănătăţii publice şi managementului. Din cele expuse rezultă pregnant că direcţia principală în activitatea ştiinţifică a profesorului universitar Nicolae Testemitanu a fost elaborarea şi argumentarea unei noi strategii de reformare a sistemului de ocrotire a sănătăţii populaţiei rurale. Această strategie a fost înalt apreciată nu numai de savanţii din ex-URSS, ci şi de cei de peste hotarele ei. Iată de ce considerăm că reforma sistemului de sănătate şi implementarea formelor de asigurare a asistenţei medicale populaţiei în noile condiţii economice trebuie să ţină cont şi să facă uz de concepţiile elaborate de profesorul universitar Nicolae Testemitanu, ancorându-le fireşte la particularităţile socio-economice actuale din Republica Moldova.
Curriculum-ul vitae al lui Nicolae Testemitanu a conţinut şi spirit combativ, şi devotament, şi dragoste de oameni - calităţi excepţionale proprii unei personalităţi marcante. Regretabil, că a fost apreciat la justa-i valoare fiind deja în veşnicie.
- Ion Stici „Nicolae Testemiţanu – viguros stejar al neamului”, Chişinău 2007
- D. Tintiuc, M. Raevschi, Iu. Grossu „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău 2002
- Iulian Grossu „De Nicolo Testemitiano Testimonium”, Chişinău 1997
Pentru mai multe informaţii accesaţi: www.testemitanu.info
< Anterior | Urmator > |
---|