MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Virusurile din spatele tumorilor pulmonare

Virusurile din spatele tumorilor pulmonare

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Desi majoritatea oamenilor de stiinta, la intrebarea “ce provoaca cancerul?”, ar raspunde fumatul, soarele prea puternic, prea mult alcool, sau o alimentatie necorespunzatoare, tot mai multe studii indica facptul ca in spatele unor tipuri de cancer un rol important l-ar putea avea si diferiti agenti patogeni.

Cercetatorii au descoperit ca doua virusuri cunoscute pana acum ar putea sta la baza unor cazuri de cancer pulmonar: papilloma virus (HPV), deja recunoscut ca o principala cauza a cancerului cervical si virusul care produce pojar.

Rezultatele vor fi prezentate la European Lung Cancer Conference (Conferinta Europeana in domeniul cancerului pulmonar) in Geneva – Elvetia; desi virusurile au fost asociate cu tumorile pulmonare, nu exista dovezi concrete ca pot provoaca cancer. Dar ideea ca virusuri ar putea contribui la unele cazuri de cancer pulmonar este una plauzibila, spune Denise Galloway, virusolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle – Washington, care nu a fost implicat in noile studii.

Cam 20 % din cazurile de cancer din lume au fost asociate cu infectii. Legatura dintre HPV si cancerul de col uterin nu este singurul tip de cancer atribuit unui agent patogen: infectii cronice cu virusurile hepatitei B si C, se pare ca au in rol in aparitia cancerului de ficat, iar bacteria Helicobacter pylori a fost atribuita cancerului de stomac.

In luna Februarie, cercetatorii au observat secvente de genom viral in forme agresive ale cancerului de piele, desi ramane inca neelucidat modul in care virusuri ar putea contribui la acest tip de cancer. Unii oameni de stiinta au propus teoria conform careia un virus similar cu cel care produce cancerul de san la soareci, ar putea sa contribuie si la aparitia cancerului de san la oameni.

“Exista un motiv sa credem ca exista tumori care au origini virale,” spune Galloway. “Cred ca este un interes crescut in acest domeniu,” adauga el.

Determinarea daca este o cauza infectioasa la baza aparitiei unei forme de cancer poate avea efecte asupra tratamentelor si a strategiilor de prevenire. Larga raspandire a vaccinurilor impotriva HPV, de exemplu, a dus la o scadere a numarului de cazuri de cancer de col uterin cervical. Totusi fumatul este clar principalul factor care determina aparitia cancerului pulmonar, dar identificarea si a altor factori contributori ar putea duce la o scadere a numarului de cazuri.

Samuel Ariad de la Soroka Medical Center in berr Sheva – Isarael si colegii sai au inceput prin analiza a 65 de pacienti cu cancer pulmonar. Ei au gasit unitati proteice ale virusului care determina pojarul in aproape jumatate din probele prelevate. Acest lucru aduce noi dovezi ideei anterioare conform careia virusul care provoaca aparitia pojarului ar putea juca un rol in aparitia cancerului pulmonar si confirma studiile anterioare realizate de Ariad, care arata o posibila conexiune intre cancerul sistemului imunitar si acest virus.

Mai mult, Arash Rezazadeh de la University of Louisville in Kentucky si colegii sai au testat 23 de tumori canceroase pulmonare pentru HPV. In cinci cazuri testele au fost pozitive privind prezenta ADN-ului virusului. Alte teste anterioare au aratat o posibila legatura intre virus si cancerul pulmonar, dar ca si in acest studiu testele s-au bazat pe probe foarte mici.

Studiile lasa un numar mare de intrebari fara raspuns. Ariad afirma ca virusul rujeolic nu ar putea fi cauza determinanta in aparitia si dezvoltarea cancerului pulmonar, dar ar putea oarecum sa usureze avansarea si dezvoltarea bolii, odata ce a inceput deja. Dar este foarte greu sa intelegem modul in care virusul ar realiza acest lucru, si mai ales de ce la nivel pulmonar, adauga Galloway.

Totusi, riscul de cancer pulmonar creste dramatic la pacientii cu un sistem imunitar care nu functioneaza normal, acesta reprezentand un indiciu pe care Galloway il cauta atunci doreste sa determine cauza infectioasa a unui anumit tip de cancer. Totusi riscul de cancer creste atunci cand sistemul imunitar cedeaza, aceasta legatura fiind puternica in anumite tipuri de cancer – printre care si cancerul de piele si cel de col uterin.

Studiile sunt inca in faza de inceput, dar promitatoare, spune Dusty Miller, virusolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seatttle – Washington. “Nu exista o cale prin care sa pui acele virusuri in oameni pentru a-i testa. Stabilirea unei legaturi intre un virus si cancer – daca exista una – poate dura zeci de ani.

Bibliografie:

1. Feng, H. , Shuda, M. , Chang, Y. & Moore, P. S. Science 319, 1096-1100 (2008).
2. Mok, M. T. , Lawson, J. S. , Iacopetta, B. J. & Whitaker, N. J. Int. J. Cancer 122, 2864-2870 (2008).
3. Benharroch, D. et al. Br. J. Cancer 91, 572-579 (2004).


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Tratamentul pre-operatoriu "Herceptin" pentru cancerul de san

O noua versiune de medicament impotriva cancerului de san, numita Herceptin, poate creste rata de eliminare a tumorilor atunci cand este folosit ca tratament adjuvant in operatii, comparativ cu chimioterapia.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro