MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Evaluarea concentratiei de oxigen din tumori,factor de individualizare a tratamentului antineoplazic

Evaluarea concentratiei de oxigen din tumori,factor de individualizare a tratamentului antineoplazic

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

In incercarea de a gasi o metoda care sa faciliteze tratamentul pentru cei cu diverse neoplazii, cercetatorii au descoperit o metoda neinvaziva de a determina concentratia oxigenului din tumori. Aceasta din urma este un factor predictiv important pentru evolutia bolii.

 

Descoperirile recente ofera medicilor noi perspective pentru a adapta tratamentul clasic general impotriva unui anumit tip de cancer, la un pacient anume. Mai mult decat atat, studiile realizate sustin tendinta generala in medicina de a individualiza terapiile in functie de pacient. Acest fapt reiese din declaratia lui Dr. Mark Dewhirst, profesor de oncologie la Duke University Medical Center.

Rezultatele studiului au fost publicate in Journal of Clinical Investigation.

Oamenii de stiinta au realizat rolul deosebit de important pe care il are concentratia oxigenului in tumori cu aproximativ 50 de ani in urma, conform coautorului studiului, James Mitchell de la Institutul National de Cercetare a Cancerului din SUA. Cercetatorii au descoperit ca acele tumori care au un continut mai crescut in oxigen, sunt mai susceptibile la radioterapie.

Mitchell a declarat ca radioterapia distruge celulele prin afectarea ADN-ului, dupa un anumit tratament distructia moleculei de ADN fiind chiar ireversibila. Ceea ce este foarte interesant este faptul ca mai putin oxigen face supravietuirea celulelor tumorale mult mai facila, astfel ca procesul de invazie si distrugere a celulelor maligne este mult mai dificil.

Dewhirst sustine aplicabilitatea acestui principiu si la medicamentele chimioterapice. Astfel ca acestea din urma nu prea dau rezultate in cazul tumorilor cu concentratii scazute de oxigen.

Nivelul redus al oxigenului atrage dupa sine si alte probleme. La o prima vedere, oricine s-ar gandi ca absenta gazului ar face tumorile mai susceptibile la tratament. Din nefericire, insa, se intampla opusul, celulele devenind din ce in ce mai agresive. Prin urmare tumorile metastazeaza in alte parti alte organismului mult mai usor.

Pana in prezent, ca metoda de determinare a concentratiei oxigenului in tumori s-a folosit introducerea locala a unui ac si apoi masurarea. Acest protocol rudimentar nu putea fi insa aplicat tuturor pacientilor cu diverse tumori, fie din cauza starii persoanei, fie, mai ales, din cauza pozitionarii procesului neoplazic.

Murali Krishna de la Institutul National de Sanatate, Bethesda, a folosit de curand o noua metoda pentru a determina oxigenul din tumori si din tesuturile inconjuratoare, pana in prezent numai la soareci. Aceasta este o metoda de scanare, numita imagistica prin rezonanta paramagnetica cu pulsatii de electroni. Pentru o si mai buna evaluare noua tehnica a fost folosita in tandem cu RMN-ul clasic. Cercetatorii declara ca au reusit cu succes sa masoare in mod neinvaziv nivelul de oxigen din tumorile animalelor de laborator.

Tipul de scanare prezentat in acest studiu ofera atat informatiile necesare evaluarii concentratiei oxigenului tumoral, cat si date despre cauzele care determina nivelul scazut al gazului in anumite tipuri de neoplazii.

Cercetatorii considera foarte important faptul ca metoda este neinvaziva. Aceasta ar putea fi repetata periodic la pacienti pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului impotriva cancerului.

Desigur se impun inca numeroase verificari pentru a putea ajunge sa se realizeze testele la oameni. De asemenea aceasta metoda ar putea sa nu fie utila in cazul tuturor pacientilor, ceea ce impune o imbunatatire o modalitatii de testare.

Urmatoare etapa a studiului consta in monitorizarea raspunsului la tratamentul chimioterapic la animale de laborator cu variate tumori.

www.nlm.nih.gov
www.devicespace.com
www.eurekalert.org


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Artrita unilaterala a genunchiului, posibil semn de cancer pulmonar non-microcelular

Cancerul pulmonar fara celule mici (sau non-microcelular) reprezinta 80% din totalul cancerelor pulmonare. Apare de obicei in faza initiala la un singur plaman, dupa care se exinde, putand metastaza in oase, creier, ficat sau alte organe.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro