MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie O noua speranta in cancerul de san in stadiu avansat

O noua speranta in cancerul de san in stadiu avansat

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Dupa sase luni de investigare a efectelor ixabepilonului in cazul pacientilor cu cancer de san avansat, FDA (Food and Drug Administration, SUA) si-a dat acordul pentru comercializarea acestui nou medicament, ce vine pentru a da o noua speranta bolnavilor ce nu raspund la chemoterapiile actuale.

IXEMPRA, medicamentul ce contine ca substanta activa ixabepilonul, a demonstrat in cursul studiilor clinice facute pe pacienti cu metastaze sau cu cancer de san localizat dar intr-un stadiu avansat ca poate reduce dimensiunea tumorilor si poate inhiba cresterea acestora.

Acest nou medicament, fabricat de Bristol-Myers Squibb, e aprobat si in combinatie cu un alt medicament – capecitabin – in cazul pacientilor ce nu raspund la tratamentul cu anthraciclina sau taxan, fiind singura optiune disponibila dupa ce terapiile de electie (anthraciclina, taxan si capecitabin) dau gres. Aceasta asociere, intre ixabepilon si capecitabin, a fost sugerata de un studiu randomizat efectuat pe 752 pacienti, in care rata de crestere tumorala s-a diminuat semnificativ prin terapia cu cele doua medicamente, fata de folosirea exclusiva a capecitabinului. Prin administrarea exclusiva a ixabepilonului, intr-un studiu pe 126 pacienti 12% au observat o scadere semnificativa a dimensiunilor tumorii, valoare destul de mare, mai ales datorita epuizarii celorlalte optiuni terapeutice.

Ixabepilonul apartine unei clase medicamentoase de analogi ai epitilonei, ce se leaga de microtubulii celulari si interfereaza cu metabolismul acestora, inhiband astfel diviziunea celulara. Efectul net este de micsorare a ratei de crestere tumorala in organism.

Medicamentul se administreaza intravenos, diluat in perfuzie. El se administreaza timp de 3 ore, o data la fiecare 3 saptamani. Un posibil efect nedorit dupa tratamentul cu ixabepilon este supresia functiei medulare, substanta nefiind recomandata pacientilor ce prezinta un nivel leucocitar si trombocitar scazut. Alte efecte includ parestezii la nivelul membrelor, constipatie, greata, varsaturi si dureri musculare si articulare.

Intrarea pe piata a unui nou medicament anticanceros trebuie vazuta intotdeauna ca un semn extraordinar, studiile clinice fiind cel putin in cazul Ixemprei foarte promitatoare. Mai multe informatii despre Ixempra - http://www.drugs.com/ixempra.html si http://www.ixempra.com/.

Bibliografie
1. New Drug Option for Late-Stage Breast Cancer Patients
2. Understanding Chemotherapy: A Guide For Patients And Families
3. FDA Approves Ixempra for Advanced Breast Cancer Patients


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Un carcinom controversat

Cu o incidenţă care prosperă de la an la an, cu o mortalitate ce se apropie vertiginos de 50% şi cu o agresivitate de amploarea unui blitzkrieg, carcinomul cu celule Merkel  constituie un adversar redutabil al melanomului malign în lupta pentru supremaţia în rândul cancerelor cutanate. În pofida faptului că au trecut mai mult de trei decenii de la descrierea sa, multe aspecte legate de etiologie, de patogeneză şi, cel mai important, de abordarea terapeutică sunt încă obscure. Mai mult decât atât,  raritatea maladiei a făcut ca în literatura de specialitate să fie publicate predominant studii descriptive de tipul serii de cazuri.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro