MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie MicroARN - cucerirea celulei stem canceroase

MicroARN - cucerirea celulei stem canceroase

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Una din cele mai mari discutii privitoare la cercetarea oncologica din ultimii ani se refera nu la celulele stem embrionare ci la celulele stem TUMORALE. Acestea reprezinta un grup de celule mutante ce se pot divide pe termen indefinit, provocand astfel noi tumori si fiind suspectate ca sursa de aparitie a multor cancere, daca nu chiar a tuturor formatiunilor proliferative neoplazice. Celulele stem tumorale nu sunt distruse prin chimioterapie sau alte tratamente curente datorita nediferentierii lor. Supravietuirea lor nelimitata terapeutic poate fi astfel cauza recurentelor tumorale sau a metastazelor post-tratament. Problema ce se pune insa este legata de obtinerea acestor celule si de evidentierea lor, studierea lor fiind foarte dificila pana acum.

O noua metoda de cultivare a celulelor stem a fost descoperita de o echipa de cercetatori din SUA si China (condusa de Judy Lieberman, profesor la Harvard Medical School si Erwei Song, de la Univesitatea SunYat Sen din Guangzhou, China). Acestia au izolat celulele canceroase prelevate in urma mastectomiilor efectuate in cadrul operatiilor de neoplasm mamar si le-au introdus in soareci imunosupresati. Eficienta metodei consta in prelevarea celulelor de la femei ce au urmat cure de chimioterapie, astfel incat celulele supravietuitoare erau formate din multe celule stem. In soarecii imunosupresati s-a observat ca in decurs de 3 luni 75% din celule erau celule stem canceroase.

Odata cultivate, celulele stem tumorale au fost supuse unor teste, pentru a determina care este rolul exact jucat de microARN. MicroARN-ul reprezinta un regulator important al diferentierii celulare. Studiul a aratat ca microARN-ul provoaca inhibitia unor gene din celulele stem, acestea devenind mai diferentiate si mai putin tumorigene. Masurand nivelul de microARN din celulele stem comparativ cu celulele mature, complet diferentiate, s-a evidentiat o variatie mare, celulele stem fiind aproape lipsite de microARN.

Cercetatorii au descoperit ca prin activarea unui anume tip de microARN, numit „let-7”, in celulele stem canceroase, acestea isi pierd capacitatea de diviziune si incep sa se diferentieze. Daca aceste date se confirma si pentru alte tipuri de cancere – acest studiu fiind facut doar pe celule prelevate din neoplasme de san – „let-7” ar putea oferi posibilitatea de a ataca celulele stem si astfel si cele mai dificile cancere prin ARN terapeutic.

„Una din problemele fundamentale a tuturor terapiilor existente este ca nu sunt eficiente pe aceste celule”, explica unul din autorii studiului, Judy Lieberman. „E foarte ingrijorator daca aceste celule stem se dovedesc a fi responsabile atat pentru metastaze cat si pentru recurente si aparitia rezistentei la chimioterapie iar terapiile curente nu functioneaza”.
Cuvinte-cheie: microARN, celule stem canceroase, terapii anticanceroase

Bibliografie
1. MicroRNA Can Reign in Cancer Stem Cells
2. MicroRNA regulates cancer stem cells


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Postitul ar putea sa mareasca rezistenta celulelor sanatoase fata de chemoterapie

Infometarea celulelor sanatoase ajuta la diferentierea lor de celulele tumorale, un truc ce ar putea face mai eficient tratamentul cancerului. Cercetatorii californieni cat si cei italieni declara ca postitul timp de 48 de ore inainte de primirea chemoterapiei ar putea limita efectele toxice ale tratamentului asupra celulelor canceroase – si cruta pe cele sanatoase.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro