Majoritatea carcinoamelor hepatocelulare nu sunt diagnosticate decat atunci cand sunt in stadii avansate, si deci fatale. Anual, in lume sunt aproape jumatate de milion de cazuri noi, cu aproximativ acelasi numar de decese. Acest lucru reflecta absenta unei modalitati eficace de diagnostic precoce si optiuni de tratament.
Incidenta carcinoamelor hepatocelulare este cea mai mare in Asia de Est si in Africa, la sud de Sahara; este in crestere si in Statele Unite, in principal datorita hepatitei C.
Cercetatorii de la Universitatea Columbia, New York, din cadrul departamentului de Sanatate Publica, au folosit ADN-ul izolat din ser ca marker de baza pentru identificarea genelor supresoare tumorale. Acestea ar putea sa identifice carcinoamele in stadii precoce. Echipa a fost condusa de dr. Regina Santella, profesor de
Igiena Mediului la Scoala de Sanatate publica Mailman si director a Centrului NIEHS pentru Igiena Mediului din Columbia.
Au fost folosite date de la un grup de pacienti participanti la un program de screening in Taiwan. Programul a recrutat 12.000 barbati si 11.900 femei intre anii 1991 si 1992, care au donat sange periodic inainte de diagnosticare.
Dr. Santella si echipa ei au observat modificari in ADN-ul seric, care se crede ca sunt semne ale unor stadii incipiente de tumori hepatice, intre 1 si 9 ani inainte de diagnosticul clinic. Studiile anterioare arata ca varsta, impreuna cu hepatita B si C, sunt factori de risc pentru carcinoamele hepatice. Folosind aceste date si asociindu-le cu modificarile serice de ADN, studiul "s-a dovedit a avea o acuratete de 89% in detectia carcinoamelor hepatice."
Dr. Santella spune: "Sunt niste rezultate foarte incurajatoare. Avand la indemana aceste instrumente de diagnostic in stadii incipiente, este intr-adevar un pas inainte in contracararea acestei forme letale de cancer."
Echipa a descoperit deja in studii anterioare ca expunerea la anumiti factori de mediu era legata in mod direct de aparitia carcinoamelor hepatice. Acesti factori includ: aflatoxina B1 (un contaminant dietetic, uneori prezent in alune si porumb), hidrocarburi aromate policiclice, contaminanti de mediu ubicvitali, 4-aminodifenil (un carcinogen intalnit in fumul de tigara).
Dr. Santella si colegii spun ca au fost entuziasmati de aceste descoperiri, nu numai din cauza semnificatiei pe care o are pentru carcinomul hepatic, ci si pentru ca poate fi posibil sa se foloseasca aceeasi metoda pentru detectia timpurie si a altor tipuri de cancer.(www.medicalnewstoday.com)
< Anterior | Urmator > |
---|