MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie O bacterie ne salveaza de cancer?

O bacterie ne salveaza de cancer?

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Unul dintre principalii inamici ai sănătăţii, bacteriile, ne pot deveni aliaţi în lupta împotriva cancerului. Încă de la jumătatea secolului al XIX-lea s-a descoperit un fenomen curios: dacă un pacient cu cancer capătă o infecţie bacteriană, tumorile vor fi rapid colonizate de bacterii, acestea preferându-le ca loc de multiplicare.

Acest fenomen nu este complet înţeles, dar se bănuieşte că motivele acestei diseminări selective sunt cantitatea scăzută de oxigen din interior şi produşii de metabolism ai tumorii care asigură un substrat nutritiv optim pentru bacterii.

Cercetătorii de la Centrul Helmholtz din Brauschweig au reuşit să introducă tulpini de Salmonella modificate genetic în tumorile produse la animale de laborator. Infectarea a fost realizată selectiv în tumora şi utilizînd tulpini atenuate, nepatogene pentru om.

Datorită ingineriei genetice, aceste microorganisme pot secreta la comandă orice substanţă chimică, inclusiv substanţe citotoxice. Experimentul a fost realizat prin introducerea în genomul Salmonellei a unui operon activat prin simpla administrare de L-arabinoză. Cercetătorii au introdus o genă care codifică sinteza unei proteine fluorescente. După introducerea bacteriei în tumora, cobailor li s-a administrat L-arabinoză, care a declanşat sinteza proteică. Tumora a început sa emită lumină fluorescentă şi a putut fi astfel localizată.

Pe viitor, în loc de substanţe fluorescente, Salmonella ar putea fi programată să producă substanţe citotoxice, care să atace tumora din interior.

Cercetătorii de la Yale au încercat să combine introducerea Salmonellei în tumori cu radioterapia. Şi ei au obţinut rezultate promiţătoare, remisia tumorii fiind mult mai mare atunci cînd era asociată cu infecţia bacteriană.

O altă metodă de atac ar fi crearea unui vaccin anti-Salmonella adminstrat după infecţie care să distrugă odată cu bacteria şi tumora în care aceasta s-a localizat.


Bibliografie :
www.sciencedaily.com
Helmholtz Center for infection, Fighting Cancer with Salmonella


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Efectul veninului de sarpe asupra celulelor tumorale

Veninul de sarpe poate avea efect inhibitor asupra celulelor tumorale prostatice care nu raspund la influente hormonale. Cu siguranta ca asta suna ciudat, dar doctorul Son si colegii sai au facut un raport depre eficacitatea veninului de sarpe (SVT - snake venom toxin) Vipera lebetina turanica. S-a observat ca are un efect inhibitor asupra cancerului de prostata androgeni-independent(AICAP).

Atentia cercetatorilor s-a indreptat asupra factorului nuclear B (NF-B), un factor de transcriptie anti-apoptoza care este activat de liniile celulare AICAP. Oamenii de stiinta au aratat ca SVT inhiba cresterea celulelor AICAP din liniile PC-3 si DU145 cu 1,7ug/mL, respectiv 1,8ug/mL. Odata cu cresterea concentratiei de venin, numarul celulelor care se aflau in stadiul S al diviziunii celulare a scazut semnificativ, comparativ cu celulele din alte faze a ciclului celular.

Pentru a investiga dak veninul poate sa inactiveze NF-B si deci sa provoace apoptoza, celule PC-3 tratate cu SVT pentru 24 de ore au fost evaluate. SBR interactioneaza cu moleculele semnal NF-B printr-o interactiune de tip proteina-proteina, cu cisteina reziduala din moleculele de NF-B. Culturile de celule cu SVT au redus activarea NF-B. Interactiunile dintre SVT si gene mutante a fost sugestiva pentru faptul ca cisteina este tinta veninului in molecula de NF-B. Expresia proteinelor reglatoare a ciclului celular a fost de asemenea alterata in cazul celulelor tratate cu SVT, cu scaderea expresiei proteinei ciclina B1 in faza G2 si a proteinelor reglatoare a fazei G1. Cresterea actiunii apoptotice a fost confirmata de inducerea activarii caspazei-3 si -9 de catre SVT.

 

Toate acestea sugereaza faptul ca veninul de sarpe poate sa inhibe cresterea AICAP prin inducerea apoptozei celulare.(www.medicalnewstoday.com)

 

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro