Unul dintre principalii inamici ai sănătăţii, bacteriile, ne pot deveni aliaţi în lupta împotriva cancerului. Încă de la jumătatea secolului al XIX-lea s-a descoperit un fenomen curios: dacă un pacient cu cancer capătă o infecţie bacteriană, tumorile vor fi rapid colonizate de bacterii, acestea preferându-le ca loc de multiplicare.
Acest fenomen nu este complet înţeles, dar se bănuieşte că motivele acestei diseminări selective sunt cantitatea scăzută de oxigen din interior şi produşii de metabolism ai tumorii care asigură un substrat nutritiv optim pentru bacterii.
Cercetătorii de la Centrul Helmholtz din Brauschweig au reuşit să introducă tulpini de Salmonella modificate genetic în tumorile produse la animale de laborator. Infectarea a fost realizată selectiv în tumora şi utilizînd tulpini atenuate, nepatogene pentru om.
Datorită ingineriei genetice, aceste microorganisme pot secreta la comandă orice substanţă chimică, inclusiv substanţe citotoxice. Experimentul a fost realizat prin introducerea în genomul Salmonellei a unui operon activat prin simpla administrare de L-arabinoză. Cercetătorii au introdus o genă care codifică sinteza unei proteine fluorescente. După introducerea bacteriei în tumora, cobailor li s-a administrat L-arabinoză, care a declanşat sinteza proteică. Tumora a început sa emită lumină fluorescentă şi a putut fi astfel localizată.
Pe viitor, în loc de substanţe fluorescente, Salmonella ar putea fi programată să producă substanţe citotoxice, care să atace tumora din interior.
Cercetătorii de la Yale au încercat să combine introducerea Salmonellei în tumori cu radioterapia. Şi ei au obţinut rezultate promiţătoare, remisia tumorii fiind mult mai mare atunci cînd era asociată cu infecţia bacteriană.
O altă metodă de atac ar fi crearea unui vaccin anti-Salmonella adminstrat după infecţie care să distrugă odată cu bacteria şi tumora în care aceasta s-a localizat.
Bibliografie :
www.sciencedaily.com
Helmholtz Center for infection, Fighting Cancer with Salmonella
< Anterior | Urmator > |
---|