MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Pentru anumite tipuri de cancere, tratamentul ar trebui sa fie mai agresiv decat cel administrat

Pentru anumite tipuri de cancere, tratamentul ar trebui sa fie mai agresiv decat cel administrat

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Chiar daca sunt foarte mici, de un centimetru sau chiar mai putin, anumite tipuri de tumori mamare pot fi agresive si au deci nevoie de terapie maximala. O echipa de la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida, a descoperit ca in cazul femeilor cu HER2+ si HER2/ER/PR- si care nu prezinta infiltrate limfatice, situatia finala nu depinde numai de marimea tumorii.

Aproximativ 15-20% din cancerele mamare sunt HER2+ si aproximativ 10-15% sunt triplu negative.

"Acesta este un studiu mic, deci nu putem face inca recomandari terapeutice pe baza lui, dar se pare ca nu numai marimea conteaza atunci cand trebuie sa stabilim terapia cea mai potrivita pentru o tumora mica dar invaziva." spune principalul cercetator, dr. Surabhi Amar, hematolog si oncolog.

Amar a subliniat ca nu sunt inca indicatii definitive in ceea ce priveste tratamentul tumorilor mamare mai mici de un centimetru, deoarece majoritatea studiilor includ femei cu tumori mai mari, sau cu cancere cu diseminare limfatica.

"Nu avem inca suficiente date despre tumori atat de mici, deci tratamentul ramane la latitudinea medicului curant." spune Amar.

Studiul a inclus 401 paciente cu cancer mamar: 350 cu tumori HER2-/ER/PR+, 27 cu tumori HER2+ si 24 cu tumori triplu negative. Femeile au fost monitorizate circa trei ani.

Cercetatorii au descoperit ca femeile cu tumori HER2+ si triplu negative aveau mai multe sanse (92%, respectiv 91% sanse) sa faca tumori de gradul 2 sau 3, decat femeile cu tumori HER2-/ER/PR+ (36% sanse). Tumorile sunt gradate de la 1 la 3; cu cat gradul unei tumori este mai mare, cu atat cresc mai repede si sunt deci mai dificil de tratat.

Studiul a aratat si faptul ca recurenta cancerului este mai des intalnita la femeile cu tumori HER2+ (7,4%) si tumori triplu negative (12,5%), decat la femeile cu tumori HER2-/ER/PR+ (1,3%).

Rezultatul final integral pentru femeile cu aceste tumori mici a fost excelent, cu o supravietuire de 97,4% si o supravietuire fara boala de 95,1%. Una din cele 24 de paciente cu tumora triplu negativa a murit si una din cele 219 cu tumori HER2-/ER/PR+ a murit.

Studiul sugereaza deci ca femeile cu tumori mici HER2+ si triplu negative ar trebui sa primeasca un tratament pentru a preveni reaparitia cancerului, spune Amar.

Dar se pare ca acest lucru nu se intampla. Studiul a descoperit ca numai 35% din femeile cu tumori triplu negative si 28% din cele cu tumori HER2+ primesc chemoterapie adjuvanta.

Studiul a fost prezentat in data de 16 decembrie la Simpozionul pentru Cancer Mamar din San Antonio.

HON, HealthDay

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Oprirea aparitiei mestatazelor prin blocarea actiunii plachetare
Una dintre cele mai mari provocari in ceea ce priveste tratamentul neoplaziilor este constituit in continuare de controlul aparitie metastazelor. In majoritatea cazurilor, tumora primara poate fi localizata si chiar redusa prin asocierea interventiei chirurgicale cu radioterapia si cu diferiti agenti farmacologici.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro