Veninul de sarpe poate avea efect inhibitor asupra celulelor tumorale prostatice care nu raspund la influente hormonale. Cu siguranta ca asta suna ciudat, dar doctorul Son si colegii sai au facut un raport depre eficacitatea veninului de sarpe (SVT - snake venom toxin) Vipera lebetina turanica. S-a observat ca are un efect inhibitor asupra cancerului de prostata androgeni-independent(AICAP).
Atentia cercetatorilor s-a indreptat asupra factorului nuclear B (NF-B), un factor de transcriptie anti-apoptoza care este activat de liniile celulare AICAP. Oamenii de stiinta au aratat ca SVT inhiba cresterea celulelor AICAP din liniile PC-3 si DU145 cu 1,7ug/mL, respectiv 1,8ug/mL. Odata cu cresterea concentratiei de venin, numarul celulelor care se aflau in stadiul S al diviziunii celulare a scazut semnificativ, comparativ cu celulele din alte faze a ciclului celular.
Pentru a investiga dak veninul poate sa inactiveze NF-B si deci sa provoace apoptoza, celule PC-3 tratate cu SVT pentru 24 de ore au fost evaluate. SBR interactioneaza cu moleculele semnal NF-B printr-o interactiune de tip proteina-proteina, cu cisteina reziduala din moleculele de NF-B. Culturile de celule cu SVT au redus activarea NF-B. Interactiunile dintre SVT si gene mutante a fost sugestiva pentru faptul ca cisteina este tinta veninului in molecula de NF-B. Expresia proteinelor reglatoare a ciclului celular a fost de asemenea alterata in cazul celulelor tratate cu SVT, cu scaderea expresiei proteinei ciclina B1 in faza G2 si a proteinelor reglatoare a fazei G1. Cresterea actiunii apoptotice a fost confirmata de inducerea activarii caspazei-3 si -9 de catre SVT.
Toate acestea sugereaza faptul ca veninul de sarpe poate sa inhibe cresterea AICAP prin inducerea apoptozei celulare.(www.medicalnewstoday.com)
< Anterior |
---|