Cercetari recente privind mecanismul de actiune al marijuanei asupra creierului uman releva faptul ca drogul poate genera reactii psihotice la unele persoane, inclusiv halucinatii si paranoia. De asemenea, consumul de canabis in adolescenta si la inceputul varstei adulte predispune la dezvoltarea unor psihoze o data cu inaintarea in varsta.
Un studiu realizat in Olanda pe un esantion de 2437 persoane cu varste cuprinse intre 14 si 24 ani, a caror evolutie a fost urmarita pe parcursul a 4 ani, releva faptul ca 21% dintre consumatorii de marijuana, fata de doar 15% dintre neconsumatori, au dezvoltat simptome psihotice. Acestea au fost cu atat mai grave cu cat consumul de drog fusese mai prelungit. In acelasi timp,51% dintre consumatorii care prezentau o oarecare predispozitie la dereglari de comportament au avut manifestari psihotice, fata de 21% dintre cei care nu au prezentat suspiciuni.Principalele doua substante active ce intra in componenta canabisului sunt carbinolul(CBD) si tetrahidrocarbinolul(THC). Pentru a observa efectele acestora, un grup de medici britanici au realizat un experiment pe un esantion de 15 persoane sanatoase. Subiectilor li s-au administrat mici doze de CBD, THC sau dintr-o substanta placebo, dupa care le-a fost monitorizata activitatea cerebrala prin tehnici de rezonanta magnetica. In urma experimentului, s-a observat ca persoanele carora li s-a administrat CBD au experimentat o stare de relaxare placuta.
In schimb, cei care au primit chiar si doze foarte mici de THC au manifestat simptome psihotice temporare, halucinatii si paranoia. La acesti subiecti s-a observat o scadere a activitatii cerebrale intr-o arie localizata in partea inferioara a cortexului frontal, regiune a creierului responsabila de controlul comportamentului inadecvat.
In Marea Britanie, consumul de canabis este considerat raspunzator pentru 8% dintre cazurile de psihoze aparute anual, acest procent fiind in crestere in ultimii ani. O explicatie in acest sens o reprezinta continutul semnificativ in THC al drogului existent pe piata in prezent, de doua ori mai ridicat decat cu zece ani in urma. Cresterea exponentiala a consumului de canabis, mai ales la tineri cu varste din ce in mai fragede, impune informarea populatiei cu privire la efectele nocive ale acestuia.
Desi nu exista inca o legatura clara de cauzalitate intre consumul de canabis si schizofrenie, se considera ca drogul accentueaza manifestarile bolii la unii pacienti. De asemenea, in cazul persoanelor vulnerabile, consumul cronic de canabis accelereaza instalarea simptomelor psihotice si paranoiei. Un grup de medici de la Universitatea Yale au testat efectele THC folosind un esantion de 150 de voluntari sanatosi si 13 schizofrenici.
Aproximativ jumatate dintre subiectii sanatosi au manifestat simptome psihotice. La pacientii cu schizofrenie s-a observat o accentuare a paranoiei atat de intensa incat experimentul nu a mai fost continuat pe un grup extins, fiind considerat impotriva eticii medicale datorita distresului produs bolnavilor.
Cu toate acestea, folosirea canabisului in tratamentul antipsihotic prezinta in continuare de interes medical, dat fiind efectul calmant al CBD; multi pacienti cu schizofrenie devin dependenti de drog si se declara multumiti de efectele relaxante ale acestuia.
Studiul mecanismului de actiune al marijuanei asupra creierului poate ajuta la elucidarea unor aspecte inca incomplet cunoscute ale proceselor corticale, precum si la producerea de medicamente cu actiune specifica asupra unor arii cerebrale.
www.guardian.co.uk
newsblog.wingofmadness.com
web4health.info
www.newscientist.com
Comentarii (7)
Subscribe to this comment's feedNU!

NU!

Alcool si cafea

"Alcohol-related psychosis is a secondary psychosis with predominant hallucinations occurring in many alcohol-related conditions, including acute intoxication, withdrawal, after a major decrease in alcohol consumption, and alcohol idiosyncratic intoxication."
http://emedicine.medscape.com/article/289848-overview
Dati pe google dupa "alcohol psychosis" sa cititi mai multe
Lucrurile merg si mai departe:
Citez de pe US National Library of Medicine:
"As a competitive adenosine antagonist, caffeine affects dopamine transmission and has been reported to worsen psychosis in people with schizophrenia and to cause psychosis in otherwise healthy people."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19407709
Dati pe google dupa "caffeine psychosis" pentru mai multe informatii
Asa ca din moment ce alcoolul sau cafeaua sunt droguri care pot cauza simptime psihotice, nu ma mira si faptul ca alte lucruri care pot cauza simtome similare.
Alcool cafea si droguri usoare?!

Mda...

Wshm

Scrie comentariu
< Anterior | Urmator > |
---|