Exista multiple studii care semnaleaza modificari ale activitatii cerebrale la pacientii anorexici, interesand in special arii ce coordoneaza anxietatea, perfectionismul si imaginea de sine; se sugereaza chiar existenta unei predispozitii genetice la dezvoltarea bolii, legata de slaba vascularizatie a unei anumite zone cerebrale.
Dr. Walter Kayne (Pittsburgh, SUA) si echipa sa au mers insa si mai departe, demonstrand ca modificarile pattern-urilor cerebrale persista chiar la un an de la vindecare.Acestia au analizat un grup de 13 tinere, foste bolnave, dar care se mentinusera la o greutate normala si cu cicluri menstruale regulate de cel putin un an, si un grup de control, reprezentat de acelasi numar de femei clinic sanatoase. Fiecare a fost supusa unui joc numeric, raspunsurile corecte fiind recompensate financiar cu 2$, iar greselile penalizate cu 1$; in acest timp, activitatea cerebrala a fost urmarita prin tehnici de rezonanta magnetica functionala.
Rezultatele studiului, publicate in “American Journal of Psychiatry”, releva existenta unor diferente notabile intre activitatea cerebrala a fostelor paciente anorexice si aceea a femeilor sanatoase. Astfel, cele care suferisera de anorexie au prezentat grade similare de activitate la nivelul corpului striat antero-ventral, zona responsabila de reactiile emotionale, indiferent daca castigasera sau pierdusera. In acelasi timp, s-a observat o exacerbare a activitatii cerebrale in aria nucleului caudat, implicat in planificare si atentia pentru detalii.
Dr. Kayne a concluzionat ca pacientele foste anorexice au prezentat dificultati in aprecierea placerii imediate, fiind in acelasi timp exagerat de ingrijorate de consecintele actiunilor lor si foarte atente la greseli. Studiul sau faciliteaza intelgerea fondului psihic favorizant pentru dezvoltarea anorexiei, precum si identificarea ariilor cerebrale unde apar diferente de activitate semnificative fata de normal.
Bibliografie:
http://www.newsdaily.com
www.brainbasedbusiness.com
http://www.findcounseling.com
< Anterior | Urmator > |
---|