O echipa compusa din cercetatori de la Colegiul Imperial din Londra, de la Universitatea Cambridge si din cadrul Institutului National de Sanatate Mintala din SUA a elucidat profilul biochimic al tulburarii bipolare (cunoscuta si ca psihoza/boala maniaco-depresiva) si modul in care medicamentele de electie contracareaza aceste schimbari la nivelul substantei cerebrale.
Tulburarile bipolare reprezinta un grup de afectiuni caracterizate printr-o alternanta de episoade maniacale si depresive, care afecteaza in medie 1/100 persoane pe plan mondial.Se trateaza in majoritatea cazurilor cu litiu si acid valproic, cu rezultate relativ bune, desi mecanismul de actiune propriu-zis al acestora nu este complet explicat.
Cercetatorii au analizat postmortem, prin spectroscopie RMN, fragmente de substanta cerebrala provenite de la pacienti maniaco-depresivi, comparandu-le cu altele provenite de la subiecti sanatosi de aceeasi varsta si sex. Fragmentele au fost prelevate din cortexul prefrontal dorsolateral, arie responsabila de dezvoltarea proceselor congnitive complexe.
Rezultatele au aratat modificari ale concentratiilor unor neurotransmitatori inhibitori si excitatori la pacientii cu tulburare bipolara, si anume un nivel crescut de glutamat, creatina si mioinositol si o concentratie scazuta a GABA (acid gama-aminobutiric). S-a observat ca tratamentul cu litiu si acid valproic a avut ca efect inversarea acestor valori.
Cercetatorii considera ca la baza tulburarilor bipolare se afla acest dezechilibru intre neutransmitatorii inhibitori si excitatori, in sensul corectiei caruia actioneaza tratamentul medicamentos.
Descoperirea modificarilor biochimice caracteristice bolii maniaco-depresive ofera premize favorabile unei mai bune intelegeri a cauzelor si implicatiilor acestei afectiuni, inlesnind dezvoltarea unor noi metode de tratament.
Bibliografie:
www.sciencedaily.com
www.scientificblogging.com
< Anterior | Urmator > |
---|