MedicalStudent.ro

Saturday
Nov 23rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Noi cercetari privind viata neuronilor

Noi cercetari privind viata neuronilor

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Maladia Alzheimer (AD) si alte afectiuni neuronale, printre care si SCLEROZA LATERALA AMIOTROFICA – ALS sunt consecinte ale pierderii de neuroni. Cercetatorii americani au dezvoltat o metoda pentru a scadea numarul neuronilor care mor la soarecii cu afectiuni asemanatoare.

Acest lucru a fost reusit ca urmare a reglarii genei SIRT1 sau prin introducerea de resveratrol, o molecula activatoare pentru SIRT1, in neuroni. Oprirea pierderii unor astfel de celule poate preveni sau chiar vindeca astfel de afectiuni.

Neuronii sunt o clasă de celule specifice pentru sistemul nervos. Neuronul este o celulă adaptată la recepţionarea şi transmiterea informaţiei, unitatea elementară (celulară), embriologică, anatomică, funcţională, trofică şi metabolică a sistemului nervos. Conceptul de neuroni, ca unitate principală a sistemului nervos a fost introdusă de anatomistul spaniol Santiago Ramón y Cajal. El a arătat ca neuronii sunt celule individuale care comunică între ele. O contribuţie fundamentală la cunoaşterea celulei nervoase în stare normală şi patologică a constituit-o la vremea sa grandioasa monografie a lui Gheorghe Marinescu, La cellule nerveuse (Ed. Doin, Paris, 1909).

Ceea ce face afectiunile neuronale atat de severe si greu de tratat este faptul ca spre deosebire de alte tesuturi din organism, majoritatea neuronilor nu se pot regenera. In majoritatea cazurilor, dupa ce un neuron a fost distrus, corpul nu va creea un nou neuron pentru a-l inlocui. In alte tesuturi precum muschii sau vasele de sange, dupa un traumatism, organismul creeaza noi celule pentru a le inlocui pe cele pierdute. Astazi, pacientii cu Alzheimer primesc un tratament care ataca doar simptomele, nu chiar boala in sine. Noua legatura cu gena SIRT1 ar putea ajuta la prevenirea bolii sau chiar la vindecarea ei, inca din fazele preliminare.

Gena SIR2 este cunoscuta pentru efectele sale impotriva imbatranirii la plante. Li-Huei Tsai si A. Sinclair de la Harvard Medical School, au presupus ca analogul uman al genei SIR2, SIRT1 ar putea avea acelasi efect la nivelul celulelor umane. Intr-adevar s-a descoperit ca SIRT1 prevenea neurodegenerarea in organisme model. Resveratrol, molecula activatoare pentru SIR2, un compus gasit deasemenea si in vinul rosu, a avut deasemenea efecte impotriva imbatranirii celulelor.

Experimentele pe modele diferite au aratat o imbunatatire (adica un declin) in degenerarea celulara, fie prin introducerea de resveratrol in neuroni fie prin supra-exprimarea genei SIRT1 prin introducerea de noi copii ale ei, folosind un virus. Cercetatorii spera ca aceste descoperiri vor fi folosite la dezvoltarea unor tratamente pentru acest tip de afectiuni.

Bibliografie:

1. http://www.tfot.info/
2. Enciclopedia Wikipedia


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Comportamentul adolescentilor este influentat de perioada de somn
Rezultatele noilor cercetari demonstreaza ca preferinta pentru activitatatile nocturne fata de cele de zi poate fi asociata cu un comportament antisocial la adolescenti, chiar si la copii de 8 ani.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro