Viata familiala si traumele la varste fragede sunt cauze frecvente ale aparitiei bolii.
S-a evidentiat ca schizofrenia implica alterari ale materiei albe, fapt caruia ii este atribuita patofiziologia bolii. Studiile au evidentiat anormalitati in teaca de mielina si oligodendroglii ( celule de suport ale sistemului nervos situate in jurul celulelor nervoase, intre fibrele nervoase si in jurul vaselor de sange). Mai mult, analiza folosind rezonanta magnetica nucleara arata o afectare mai pronuntata in lobii frontal si temporal.
In cazul pacientilor aflati la inceputul bolii s-au evidentiat o difuzie anizotropica scazuta in materia alba din lobul temporal; acest fenomen poate fi asociat cu alterarea micro- sau macrostructurii tecii de mielina.
Anormalitatile oligodendrogliilor sunt asociate schimbarilor mobilitatii lichidului intracelular. Mai mult, studiile arata scaderea capacitatii de reglare a genelor oligodentrocitare si a celor din celulele tecii de mielina si afectarea factorului de transcriptie cu rol in dezvoltarea materiei albe.
La pacientii cu schizofrenie aparuta la varste mai putin obisnuite s-a constat modificarea raportului dintre materia cenusie si materia alba in lobii frontal si temporal cu afectarea expansiunii materiei albe.
Anormalitatile materiei albe au fost evidentiate in regiunea temporala stanga, mai exact in emisfera stanga laterala. S-a constat o asimetrie evidenta in cateva regiuni ale lobului temporal, de exemplu in planum temporale cu rol in procesul vorbirii (deficientele de limbaj sunt inerente schizofreniei). S-a constatat, de asemenea, cantitatea mai mica de materie cenusie in emisfera temporala superioara atat bolnavii “cronici” cat si la pacientii aflati in prima parte a bolii.
Afectarea fasciculului inferior fronto-occipital este strans legata de severitatea halucinatiilor si iluziilor. Aceasta corelatie nu este a priori; studiile au relevat o cantitate mai mare de materie alba in regiunea temporo-parietala laterala la pacientii cu halucinatii auditive.
Aceste anormalitati sunt mai putin prezente la pacientii care se afla in primele stadii ale bolii.
Folosind aceste descoperiri ce coreleaza functiile biologice cu simptomele se pot realiza modele neurobiologice ale bolii.
www.nature.com
library.thinkquest.org
< Anterior | Urmator > |
---|