MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Modificarile patologice ale materiei albe in schizofrenie

Modificarile patologice ale materiei albe in schizofrenie

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
Schizofenia face parte din grupul bolilor psihotice caracterizate prin perceperea distorsionata a realitatii, afectarea capacitatii de interactie sociala si dezorganizare in gandire. Este un termen general pentru toate afectiunile care implica “ruperea de realitate”.

Viata familiala si traumele la varste fragede sunt cauze frecvente ale aparitiei bolii.

S-a evidentiat ca schizofrenia implica alterari ale materiei albe, fapt caruia ii este atribuita patofiziologia bolii. Studiile au evidentiat anormalitati in teaca de mielina si oligodendroglii ( celule de suport ale sistemului nervos situate in jurul celulelor nervoase, intre fibrele nervoase si in jurul vaselor de sange). Mai mult, analiza folosind rezonanta magnetica nucleara arata o afectare mai pronuntata in lobii frontal si temporal.

In cazul pacientilor aflati la inceputul bolii s-au evidentiat o difuzie anizotropica scazuta in materia alba din lobul temporal; acest fenomen poate fi asociat cu alterarea micro- sau macrostructurii tecii de mielina.

Anormalitatile oligodendrogliilor sunt asociate schimbarilor mobilitatii lichidului intracelular. Mai mult, studiile arata scaderea capacitatii de reglare a genelor oligodentrocitare si a celor din celulele tecii de mielina si afectarea factorului de transcriptie cu rol in dezvoltarea materiei albe.

La pacientii cu schizofrenie aparuta la varste mai putin obisnuite s-a constat modificarea raportului dintre materia cenusie si materia alba in lobii frontal si temporal cu afectarea expansiunii materiei albe.

Anormalitatile materiei albe au fost evidentiate in regiunea temporala stanga, mai exact in emisfera stanga laterala. S-a constat o asimetrie evidenta in cateva regiuni ale lobului temporal, de exemplu in planum temporale cu rol in procesul vorbirii (deficientele de limbaj sunt inerente schizofreniei). S-a constatat, de asemenea, cantitatea mai mica de materie cenusie in emisfera temporala superioara atat bolnavii “cronici” cat si la pacientii aflati in prima parte a bolii.

Afectarea fasciculului inferior fronto-occipital este strans legata de severitatea halucinatiilor si iluziilor. Aceasta corelatie nu este a priori; studiile au relevat o cantitate mai mare de materie alba in regiunea temporo-parietala laterala la pacientii cu halucinatii auditive.

Aceste anormalitati sunt mai putin prezente la pacientii care se afla in primele stadii ale bolii.

Folosind aceste descoperiri ce coreleaza functiile biologice cu simptomele se pot realiza modele neurobiologice ale bolii.

www.nature.com
library.thinkquest.org


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Sursa implantabila de dopamina

Implantarea de generatori dopaminergici in celulele nervoase a dus la ameliorarea simptomelor bolii Parkinson la primate, convorm unui studiu facut pe maimute de catre Spitalul Universitar Navarra. Studiul a fost condus de dr. Mar'a Rosario Luquin Piudo, neurolog la acest spital si la alt centru medical al Spitalului Navarra, CIMA (Centrul de cercetare pentru medicina aplicata).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro