MedicalStudent.ro

Sunday
Nov 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Este creierul adolescentilor diferit?

Este creierul adolescentilor diferit?

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Un articol al lui Jay N. Giedd, de la National Institute of Mental Health (NIMH), publicat in aprilie 2008 in Journal of Adolescent Health arata modificarile cognitive, emotionale si comportamentale ale creierului la varsta adolescentei. Studiile arata ca materia cenusie se dezvolta pana la adolescenta si scade in volum spre senectute.

Dezvoltarea metodelor RMN au ajutat la acuratetea studiilor anatomiei si fiziologiei creierului fara a utiliza radiatii ionizante.

Dr. Giedd afirma ca “adolescenta este o perioada de schimbari neurobiologice si comportamentale substantiale.” Potentialul adaptativ in procesele de alegere, conectivitatea si integrarea crescuta a functiilor cerebrale, detasarea comportamentului distinct de cel familiar presupun o mare plasticitate a creierului adolescentului, o perioada de risc, dar si de mari oportunitati.
Elizabeth R. McAnarney de la Departmentul de Pediatrie, Universitaty of Rochester Medical Center, sustine ca “ in sfarsit, neurocercetatorii au adus noi ipoteze despre dezvoltarea creierului. Schimbarile creierului din perioada copilariei si adolescentei au fost sustinute de imagini foarte reusite ale lui Giedd si colaboratorilor lui si promit dezvoltarea ipotezelor despre potentialele origini ale comportamentului observat clinic de noi de ani de zile…”.

“Simtul cercetarii si riscurile asumate sunt baza dezvoltarii considerabile din adolescenta si motiveaza comportamentul nepasator din aceasta perioada. Implicatiile cresterii cunostintelor noastre despre mecanismele cerebrale ale comportamentului pot da noi indicii asupra mortalitatii si morbiditatii din perioada adolescentei. Datele preliminarii arata ca imediat ce incepem sa intelegem complexitatea si specificul fiecarei situatii devenim capabili sa diagnosticam si sa tratam din timp.” afirma Dr. McAnarney.

Din septembrie 2007 au fost studiati 2000 de subiecti ; 387 dintre ei, cu varste cuprins intre 3 si 27 de ani nu au evidentiat nici o psihopatologie si au servit drept modele de dezvoltarea tipica a creierului.

Trei ipoteze au reiesit din studiile din noua era a neurostiintei adolescentine. Prima este reprezentata de cresterea conectivitatii si a proceselor integrative.

A doua ipoteza este un model al “varfurilor” materiei cenusii. Cu cat anumite parti din creier de dezvolta mai mult si se indeparteaza, structura creierului devine mai bine definita.

A treia ipoteza este reprezentata de schimbarea echilibrului dintre etajele subcorticale si lobul frontal. Schimbarile cognitive si emotionale care au loc in adolescenta pot fi intelese din perspectiva functiei de efectuare a activitatilor, termen care include o sfera larga de abilitati ce include atentia, raspunsul inhibitor, reglarea emotiilor, organizarea pe termen lung, memoria de lunga durata.

Bibliografie:

“Brain: Insights from Neuroimaging" by Jay N. Giedd, MD.
Elsevier Health Sciences
www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cheia spre degenerescenta neuronala?
Proteina de stress si inhibarea peptidei Alzheimer : Savantii au aratat in noiembrie 2006 ca stresul duce la cresterea cantitatii de peptid, cu o valoare critica in boala lui Alzheimer.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro