MedicalStudent.ro

Sunday
Nov 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Cat putem rezista fara somn?

Cat putem rezista fara somn?

Evaluare articol: / 11
Cel mai slabCel mai bun 
J. Christian Gilin, professor de psihiatrie la Universitatea din California, San Diego, care conduce cercetari legate de somn, cronobiologie si modificari de dispozitie, da un raspuns la aceasta intrebare: 264 de ore, adica aproximativ 11 zile.

In 1965, un licean de 17 ani a inregistrat recordul (11 zile); alti cativa subiecti au reusit sa ramana treji 10 zile, monitorizati cu grija. Niciunul nu a manifestat probleme medicale, psihologice sau psihiatrice. Toti au manifestat probleme de concentrare, motivatie, perceptie si dereglari ale altor procese mentale din cauza lipsei somnului. Cu toate acestea, toti subiectii si-au revenit dupa una, doua nopti de somn.

Cel mai greu raspuns la aceasta intrebare este legat de definirea expresiei “a sta treaz”. Lipsa somnului pe termen lung duce la tulburari ale constientei, numeroase episoade de somn coplesitor si pierderi ale functiilor cognitive si motorii.

In cazul soarecilor, lipsa de somn ducea la moarte dupa doua saptamani de privare de somn.

In cazul oamenilor, intrebarea “Cat putem rezista fara somn?” ridica alte semne de intrebare si scoate la iveala alte raspunsuri surprinzatoare .

Sindromul Morvan este caracterizat de spasme musculare, dureri, transpiratii excesive, pierderi in greutate, halucinatii si lipsa somnului.

Michel Jouvet si colegii lui din Lyon, Franta, au studiat un tanar de 27 de ani cu aceasta afectiune care nu mai dormise de cateva luni.In tot acest interval de timp nu s-a simtit obosit, nu a simtit nevoia sa doarma si nici nu a dat semne de oboseala, dereglari de dispozitie, memorie sau anxietate. Totusi, in jurul orelor 9:00 si 11:00 p.m. avea perioade de halucinatii, vasoconstrictie si dureri la degetele de la maini si de la picioare. Din cercetarile recente, sindromul Morvan a fost pus pe seama anticorpilor anticanale de potasiu din celule si din membranele neuronale.

Alta boala rara, Fatal Familial Insomnia (FFI) este o boala autosomala dominanta care este fatala dupa aproximativ 30 de luni fara somn. Numele bolii este impropriu deoarece moartea survine, mai degraba, in urma esuarilor functiilor organelor decat din lipsa somnului. Patologia include dereglari ale talamusului si a altor zone ale creierului, hiperactivitatea sistemului nervos simpatic, hipertensiune, febra, palpitatii, letargie, pierderi in greutate si dereglari ale sistemului endocrin. FFI apartine unei clase de infectii prionice care includ boala vacii nebune.

Raspunsul la intrebarea “Cat putem rezista fara somn?” ramane inca neclar. In ciuda experientelor pe soareci care duceau la moarte dupa doua saptamani fara somn, in cazul oamenilor nu s-au inregistrat decese in urma privarii de somn (excluzand accidentele).

www.sciam.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Sperante in reducerea durerii neuropate
Este cunoscut tuturor faptul ca diverse manevre precum apropierea mainii de flacara sunt deosebit de dureroase. Pentru unii oameni insa, simpla atingere a unor obiecte sau invelitul cu o patura, pot reprezenta stimuli durerosi. Acestia sufera de durere neuropata.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro