Studii noi arata ca distrugerea materiei albe duce la o comunicare mai slaba intre diverse parti ale creierului
Pe masura ce imbatranim, devine din ce in ce mai greu sa ne amintim date, nume - chiar si unde ne-am lasat cheile. Desi ar putea insemna inceputul unei forme de Alzheimer, exista sanse totusi ca puterea noastra de a ne reaminti sa scada pur si simplu fiindca imbatranim – iar creierul nostru, ca si corpul nostru, pur si simplu sa nu mai fie in cea mai buna forma.
Dar ce determina pana la urma ca memoria si alte abilitati cognitive sa scada odata cu varsta ? Cercetari anterioare au aratat ca pachetele de axoni (prelungiri tubulare ale neuronilor pentru a comunica cu alte celule nervoase) slabesc in timp. Aceste conducte cunoscute si sub denumirea de materie alba - ajuta la interconectarea diverselor parti ale creierului pentru un proces informativ optim.
Acum cercetatorii au observat ca aceste cai ale “materiei albe” se erodeaza odata cu varsta, afectand comunicarea intre anumite parti ale creierului.
“Ne-am axat pe studierea diverselor cai de comunicare ale creierului,” spune co-autor al studiului Jessica Andrews-Hanna, absolvent al Universitatii Harvard. “Gradul in care regiuni al materiei albe sunt efectiv stabile prevede gradul in care anumite regiuni sunt capabile de o comunicare eficienta cu alte regiuni.”
Andrews-Hanna si alti cercetatori de la Harvard (impreuna cu reprezentati ai Universitatii din Michigan si Universitatea Washington din St. Louis) au concluzionat ca materia alba se degradeaza in mod natural odata cu varsta – determinand comunicari ineficiente intre diferite regiuni ale creierului si un deficit la nivelul memoriei – in urma unor teste cognitive si ale unor scanari ale creirului a 93 de pacienti sanatosi, cu varsta intre 18 si 93 de ani. Participantii la acest studiu au fost impartiti in doua grupuri: unul reprezentat de cei cu varste de la 18 la 34 de ani iar celalalt grup cu varste cuprinse intre 60 si 93 de ani.
Cercetatorii au supus subiectii studiului unor teste cognitive si de memorie. Pe masura ce raspundeau, oamenii de stiinta au monitorizat activitatea la nivelul zonei prefrontale si a partii posterioare a creierului cu ajutorul fMRI (imagistica prin rezonanta magnetica functionala) pentru a determina daca aceste regiuni conlucrau simultan sau nu. Rezultatele, publicate in revista Neuron au aratat ca intercomunicarea intre cele doua regiuni a scazut dramatic in cazul grupului persoanelor in varsta.
Ei au reusit sa arate potentiale motive pentru aceste degradari ale materiei albe, prin realizarea unor scanari mai amanuntite ale creierului folosind imagini prin tensor de difuzie, o tehnica MRI care determina cat de bine functioneaza materia alba prin monitorizarea miscarii apei de-a lungul pachetelor axonale. Daca comunicarea este puternica, apa curge asemantor unei cascade, spune Randy Buckner, neurocercetator al proceselor cognitive la Harvard; daca legatura este slaba, modelul arata mai mult ca o picatura de cerneala care se imprasite in toate directiile (difuzeaza) intr-o galeata cu apa. Modelul din urma a fost mai evident la persoanele mai in varsta, un indiciu ca materia lor alba si-a pierdut integritatatea.
Performatele grupului persoanelor mai in varsta la testele de memorie si procesele cognitive au fost in corcondanta cu observatiile piederii de materie alba: Seniorii au avut rezultate mai slabe in comparatie cu persoanele mai tinere. Cercetatorii au observat ca materia alba pare sa se uzeze in timp mai mult in partea prefrontala, decat in partea din spate a creierului. Ei spun ca “saracirea” neurotransmitatorilor (semnalele chimice de comunicare intre neuroni), odata cu varsta la fel ca si pierderea de materie cenusie (tesut alcatuit din celule nervoase ale corpului si celule de sustinere) contribuie deasemnea in dimnuarea memoriei si abilitatilor cognitive.
Buckner spune ca echipa planuieste sa examineze cum anume imbatranirea afecteaza materia alba, materia cenusie si neurotransmitatorii. “Noi vrem sa stim daca acesta este un factor important in a explica de ce anume unii oameni imbatranesc “cu eleganta”.
Bibliografie: Scientific American
< Anterior | Urmator > |
---|