Claudin 11, proteina specifica a oligodendrocitelor, a treia ca abundenta in constitutia proteica a mielinei sistemului nervs central, are un rol important in realizarea jonctiunilor stranse din invelisurile mielinice. Distributia proteinei a fost cercetata prin imunohistochimie in creierul fetilor umani (de la varsta gestationala de 24 saptamani pana la 32).
Modul in care claudin 11 participa la acoperirea sigura a neuronilor prin stabilirea legaturilor stranse din mielina a fost pus in evidenta de catre Devaux si Gow, rezultatele studiului lor fiind publicate in Journal of Cell Biology.
Realizand o analogie, mielina protejeaza "firul" nervos asemenea plasticului izolator al firelor electrice din cupru. Mielina inveleste axonii atat pentru a le conferi siguranta mecanica, cat si pentru a preveni «scurgerile de curent», participand astfel la transmiterea impulsului electric.
Claudin 11 formeaza jonctiuni stranse intre "straturi" de mielina succesive dispuse spiral. Pana in prezent nu se stia exact daca aceasta proteina are un rol activ in transmiterea impulsului nervos. Pentru a verifica existenta acestei proprietati, cercetatorii au comparat impulsurile electrice inregistrate in nervul optic cu claudin 11 si intr-unul provenind de la soareci fara aceasta componenta. Astfel ei au descoperit ca in ciuda unui aspect normal al stratului mielinic, in ambele cazuri, in cele fara claudin 11 intensitatea impulsului nervos a fost mult redusa.
Utilizand un dispozitiv care masoara rezistenta si capacitanta axonala (respectiv a invelisului mielinic), oamenii de stiinta au aratat ca proteina investigata creste izolarea pe care mielina o realizeaza, impiedicand exteriorizarea ionilor prin spatiile ramase libere intre straturile spirale. Rezistenta scazuta in cazul absentei claudin 11 afecteaza mai ales axonii cu diametre reduse, acestia avand constitutional mai putin mielina. Acest tip neuronal fiind cel mai frecvent din sistemul nervos central, cercetatorii extrapoleaza constatarile si declara ca deficitul de claudin 11 ar putea fi asociat cu defecte cognitive si de perceptie, intalnite in schizofrenie si bolile neurodegenerative.
www.bio-medicine.org/biology-news-1/ www.jneurosci.org/cgi/ http://endo.endojournals.org/cgi/content/http://content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Doi=54263< Anterior | Urmator > |
---|