Studiile bazate pe scanari prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) au aratat ca 5-10% dintre oameni sufera de claustrofobie. Mai mult, 7% dintre pacienti prezinta un tip de claustrofobie neidentificata. Altii acuza doar o stare de stres cand e vorba de petrecerea unei perioade mai lungi de timp intr-un spatiu inchis.
Fobia este o forma de tulburare anxioasa in care o persoana prezinta o teama intensa si irationala pentru un obiect sau o situatie. Fiecare dintre noi prezinta riscul de a dezvolta o fobie. Claustrofobia este o tulburare anxioasa care implica teama de spatii inchise.
Claustrofobii sufera de atacuri de panica sau se tem ca ar putea avea atacuri de panica in locatii inchise precum lifturi, trenuri, avioane, spatii aglomerate. Aceste se manifesta prin transpiratie, puls accelerat, hiperventilatie, tremur, greata, frica.
Persoanele care sunt predispuse la atacuri de panica vor dezvolta in timp claustofobie. Cand atacul de panica apare intr-un spatiu inchis, persoana prezinta sentimentul ca nu va reusi sa scape. De obicei, claustrofobii au dificultati in a respira cand se afla in astfel de spatii.
Ca si alte afectiuni, claustrofobia poate avea la baza un incident traumatizant din copilarie. Alta cauza poate fi combinatia dintre experientele de viata si vulnerabilitatea genetica.
Nu exista un tratament propriu-zis pentru tratarea claustrofobiei, ci exista mai multe forme de tratament care pot ajuta in controlarea acesteia.
Claustrofobia poate fi tratata in mod similar tulburarilor de natura anxioasa.
Terapiile care vin in ajutorul persoanelor claustrofobe includ terapia comportamentala, terapia prin expunere, medicamente sau combinatii ale acestora.
Hipnoza este o terapie alternativa pentru claustrofobie. Hipnoterapia este utilizata pentru a ajuta individual sa isi aminteasca evenimentul traumatizant care a condus la claustrofobie.
In unele cazuri, prin constientizare ca teama este irationala se poate evita tratamentul medicamentos. Programele neuro-lingvistice ajuta in modelarea perceptiei realitatii de catre individ si reducerea anxietatii provocata de o anumita situatie.
www.epigee.org
www.betterhealth.vic.gov.au
The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition. Retrieved September 21, 2007
< Anterior | Urmator > |
---|