MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Claustrofobia

Evaluare articol: / 26
Cel mai slabCel mai bun 

Studiile bazate pe scanari prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) au aratat ca 5-10% dintre oameni sufera de claustrofobie. Mai mult, 7% dintre pacienti prezinta un tip de claustrofobie neidentificata. Altii acuza doar o stare de stres cand e vorba de petrecerea unei perioade mai lungi de timp intr-un spatiu inchis.

Fobia este o forma de tulburare anxioasa in care o persoana prezinta o teama intensa si irationala pentru un obiect sau o situatie. Fiecare dintre noi prezinta riscul de a dezvolta o fobie. Claustrofobia este o tulburare anxioasa care implica teama de spatii inchise.

Claustrofobii sufera de atacuri de panica sau se tem ca ar putea avea atacuri de panica in locatii inchise precum lifturi, trenuri, avioane, spatii aglomerate. Aceste se manifesta prin transpiratie, puls accelerat, hiperventilatie, tremur, greata, frica.

Persoanele care sunt predispuse la atacuri de panica vor dezvolta in timp claustofobie. Cand atacul de panica apare intr-un spatiu inchis, persoana prezinta sentimentul ca nu va reusi sa scape. De obicei, claustrofobii au dificultati in a respira cand se afla in astfel de spatii.

Ca si alte afectiuni, claustrofobia poate avea la baza un incident traumatizant din copilarie. Alta cauza poate fi combinatia dintre experientele de viata si vulnerabilitatea genetica.

Nu exista un tratament propriu-zis pentru tratarea claustrofobiei, ci exista mai multe forme de tratament care pot ajuta in controlarea acesteia.

Claustrofobia poate fi tratata in mod similar tulburarilor de natura anxioasa.

Terapiile care vin in ajutorul persoanelor claustrofobe includ terapia comportamentala, terapia prin expunere, medicamente sau combinatii ale acestora.

Hipnoza este o terapie alternativa pentru claustrofobie. Hipnoterapia este utilizata pentru a ajuta individual sa isi aminteasca evenimentul traumatizant care a condus la claustrofobie.

In unele cazuri, prin constientizare ca teama este irationala se poate evita tratamentul medicamentos. Programele neuro-lingvistice ajuta in modelarea perceptiei realitatii de catre individ si reducerea anxietatii provocata de o anumita situatie.


www.epigee.org
www.betterhealth.vic.gov.au
The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition. Retrieved September 21, 2007


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Muzicoterapia in psihiatrie - De la medicina la arta

Spre a reusi mai bine sa intelegem fenomenul muzicoterapeutic, ramura a ergoterapiei, este important ca tiparul si limitele acestuia sa fie bine descrise. Intotdeauna trebuie sa facem diferenta intre tratament si terapie ocupationala, iar acolo unde medicamentul are un efect scontat, fizico-chimic, terapia prin muzica isi poate pune amprenta ca o modalitate de sustinere, iar uneori, poate fi folosita ca alternativa la tratamentul alopatic, fiind insa de preferat imbinarea cu acesta. Vorbind despre limite, efectele benefice ale muzicoterapiei se datoreaza unui tipar terapeutic specific, in care principiile sale trebuie atribuite in functie de patologia cu care ne confruntam. Astfel, putem enumera afectiuni psihiatrice precum depresia, schizofrenia sau tulburarile maniacale, pentru care exista tipuri specifice de auditie si analiza, dar si boli neurodegenerative, precum dementa Alzheimer, unde nu numai ca s-a observat o ameliorare a starii de spirit si o exacerbare pozitiva a personalitatii, ci si o crestere a coeficientului de memorare a unor pacienti: "Tratamentul pentru suflet e si tratamentul pentru minte. Acum nu voi mai uita, e vorba despre Bach!" - relateaza N.D. (Alzheimer).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro