Boala lui Alzheimer este cel mai comun tip de dementa. Aceasta este o boala degenerativa pentru care nu exista leac. Cauzele bolii nu sunt inca bine intelese. Cercetarile indica faptul ca boala este asociata cu depuneri proteice in tesutul cerebral (placi cerebrale), ce „ucid” neuronii.
Nu s-a gasit nici un tratament care sa opreasca sau faca reversibile efectele bolii. Nu se cunoaste daca tratamentele curente opresc progresul bolii sau daca doar inlatura aparent simptomele.
Conform unui nou studiu, imunizarea impotriva peptidei amiloid-β inlatura placile amiloide din creier, dar esueaza in a opri neurodegenerarea progresiva corelata cu boala Alzheimer.
Cercetatorii au demonstrat ca dupa imunizarea soriceilor cu Aβ42 (vaccinul AN1792) s-a obtinut o reducere a formarii placii si o imbunatatire a functiilor cerebrale. Din nefericire, testele pe oameni nu au dat rezultate bune.
Efectele de lunga durata ale vaccinului au fost testate in septembrie 2000 pe un lot de 80 de indivizi bolnavi, dintre care 16 au primit un placebo. In septembrie 2006, la finalizarea studiului, 8 pacienti din grupul cu placebo si 34 de pacienti din grupul celor vaccinati au murit, iar 9 dintre cei decedati si imunizati au fost autopsiati de cercetatori. 8 dintre acestia au avut un nivel Aβ mai scazut decat cei cu placebo (2% fata de 5.1%). Dintre acestia 8, 7 au fost diagnosticati cu dementa severa de stadiu final inainte de moarte.
In final, cercetatorii nu au fost capabili sa gaseasca destule dovezi care sa sugereze ca grupul celor imunizati a avut o rata a supravietuirii imbunatatita sau ca dementa severa a fost incetinita fata de grupul placebo.
Aceste descoperiri indica faptul ca neurodegenerescenta progresiva poate aparea in boala Alzheimer in ciuda inlaturarii placilor proteice.
www.medicalnewstoday.com
www.medstore.biz
www.medblogs.org
< Anterior | Urmator > |
---|