Neuro-regenerare este un subiect aflat in atentia cercetatorilor de cativa ani. Elucidarea proceselor ce stau la baza acesteia constituie viitorul pentru toti cei ce sufera de afectiuni ale sistemului nervos. Intr-un studiu finalizat recent si publicat in Journal of Cell Biology oamenii de stiinta au prezentat rezultatele privitoare la C-Jun, proteina cheie in repararea leziunilor sistemului nervos periferic.
Oamenii de stiinta de la Peninsula medical School din Sud Vestul Angliei, University College din Londra, Instutul Stiintific San Raffaelle din Milano si Institul de cercetare a cancerului din Marea Britanie sunt cei care au identificat pentru prima data proteina responsabila de declansarea neuroregenerarii.Echipa a demarat studiul de la proteina C-Jun, cunoscuta ca fiind un factor de transcriptie care regleaza expresia unor gene. Pana in prezent era stiut faptul ca prin intermediul capului NH2 terninal al kinazei corespunzatoare acestei proteine, kinaza este implicata in procesul de reglare al apoptozei celulare.
Functia acestei kinaze a proteinei C-jun a fost evidentiata prin variate teste. S-a demonstrat astfel ca enzima apartine familei de protein kinaze care se activeaza in cadrul Insuficientei hepatice acute, secundare intoxicatiei cu Paracetamol.
Acest process a fost evidentiat atat pe model murin, cat si uman. Astfel s-a pus in evidenta faptul ca efectele hepatoxicitatii paracetamolului sunt urmarea activarii kinazei proteinei C-jun. La momentul realizarii acestor experimente cercetatorii au aratat de asemenea ca inhibitorii acestei kinaze opresc apoptoza hepatocitara. Important insa, este de mentionat ca inca de la acea data s-a lansat ipoteza conform careia stimularea proteinei in sine ar putea declansa proliferarea celulara.
In prezent cercetatorii au descoperit ca proteina C-jun are un rol vital in reglarea plasticitatii celulelor Schwann, care la randul lor sunt esentiale in procesul de reparatie si regenerare a sistemului nervos periferic.
Celulele Schwann sunt responsabile de producerea invelisului izolatorul al tuturor neuronilor. Prezenta leziunilor in sistemul nervos periferic determina aceste celule sa se desprinda de pe axonul lezat si sa declanseze procesul regenerativ. In timpul acestuia ele protejeaza neuronii si creaza in jurul lor un mediu propice cresterii si reparatiei lor.
Descoperirile ofera sperante celor cu maladii genetice precum Charcot-Marie-Tooth sau boli autoimune ca Guillain-Barre. Tratarea unor astfel de afectiuni va putea fi insa demarata numai odata cu identificarea factorului reglator al proteinei.
O “limita” a acestei proteine se datoreaza faptului ca sistemul nervos central nu se regenereaza in cazul unor leziuni, spre deosebire de cel periferic. Cu toate acestea oamenii de stiinta sunt optimisti si spera sa identifice metode prin care c-Jun si celulele Schwann sa fie utilizate in repararea unor afectiunii ale maduvei spinarii.
De asemenea, cercetatorii incearca sa stabileasca daca activarea aberanta a proteinei c-Jun sta la baza aparitiei unor tumori in care sunt implicate celulele Schwann, dintre care mai important de mentionat ar fi neurofibromatoza de tip 2. Aceasta este o maladie cu transmitere autozomal dominanta, caracterizata prin prezenta a numeroase schwannoame si meningioame. Elucidarea mecanismului de instalare a bolii ar conduce catre descoperirea unor terapii.
Dr. David Parkinson, care a condus si intreaga lucrare, este optimist in ceea ce priveste rezultatele ce vor fi obtinute in viitor in tratamentul afectiunilor sistemului nervos, atat central cat si periferic. Intreaga cercetare a pornit de la faptul ca celulele Schwann, spre deosebire de alte celule ale organismului uman, sunt capabile de reinnoire constanta.
http://www.medindia.net/news/view_news_main.asp?str=2&x=37019
http://www.bio-medicine.org/medicine-news-1/Protein-key-to-neuro-regeneration-19899-2/
http://gut.bmj.com/cgi/content/full/56/7/982?rss=1
< Anterior | Urmator > |
---|