Un articol publicat in Archives of Internal Medicine explica efectul statinelor (medicamente prescrise, in general, pentru scaderea colesterolului din sange) in micsorarea tensiunii arteriale. Beatrice A. Golomb (Universitatea din California, San Diego) impreuna cu echipa sa, au observat o usoara scadere a tensiunii arteriale, dar totusi semnificativa, la pacientii carora li s-au administrat statine .
Statinele sunt substante naturale produse de anumite ciuperci sau analogi de sinteza a caror actiune primara consta in diminuarea sintezei colesterolului prin inhibarea enzimei responsabile de aceasta, hidroximetilglutaril coenzima A reductaza (HMG CoA-reductaza). Statinele micsoreaza nivelul colesterolului, mai exact prin scaderea cantitatii de LDL. De asemenea provoaca o oarecare scadere a colesterolului VLDL. In ansamblu, nivelul colesterolului scade cu 15-35 %. Se produce si o scadere a trigliceridelor plasmatice cu 10-25 %. Colesterolul HDL (colesterolul „bun") creste cu 8-10%.Statinele reprezinta medicamentul de electie in caz de hiperlipoproteinemie asociata cu hipercolesterolemie. Sunt de regula bine suportate, posibilele efecte adverse constand în cresterea transaminazelor hepatice şi cresterea creatinfosfokinazei, insotite uneori de miozita. Astfel, este necesar controlul enzimelor hepatice si al creatinfosfokinazei (CPK) o dată la 2-3 luni in primele 6 luni de tratament. Statinele sunt incompatibile cu sarcina.
Cercetari anterioare au aratat ca tensiunea arteriala ar putea fi influentata de statine la pacientii cu hipertensiune arteriala. S-a demonstrat ca statinele declanseaza reactii de formare a unor compusi care determina intinderea vaselor de sange, imbunatatindu-le functiile.
Pentru a testa efectul statinelor asupra tensiunii arteriale a fost efectuat un studiu pe 973 de participanti care sufereau de boli cardiovasculare sau diabet. Pe timpul unei perioade de sase luni, cercetatorii au administrat unui numar de 322 de pacienti cate 20 mg de simvastatin; 323 participanti au primit cate 40 mg de pravastatin, iar 328 de pacienti, placebo. Cantitatile de statine au fost administrate in doze obisnuite, initial prescrise pentru a scadea nivelul de colesterol.
La inceputul studiului, cercetatorii au masurat tensiunea arteriala pentru fiecare pacient. Masurarile aditionale s-au efectuat dupa prima si a sasea luna de tratamentul si la doua luni dupa incheierea tratamentului. Cercetatorii au observat la indivizii care au luat statine o scadere medie de 2,2 mm Hg in tensiunea sistolica si o scadere medie de 2.4 mm Hg in tensiunea diastolica.
Dupa o luna de tratament cu statine nu exista niciun efect observabil asupra tensiunii arteriale. Exista, insa, un efect semnificativ dupa sase luni de tratament, iar efectele s-au mentinut doua luni de la finalizarea acestuia.
"Acest studiu a venit cu numeroase completari in ceea ce priveste efectele statinelor, acestea fiind in prezent printre cele mai vandute medicamente din lume", sustin cercetatorii.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|