Universitatea din Cincinnati detine oameni capabili! Acestia au reusit sa elaboreze o metoda “model”, care ar ajuta medicii sa combine medicatia anti-coagulanta cu temperatura scazuta, hipotermie, pentru a ameliora tratamentul pacientilor cu ischemie coronariana.
Deja este stiut ca scazand temperatura corporala, se redeuce activitatea metabolica a celulelor ischemice, sau in alti termeni , reduce uzarea celulara si implicit riscul de moarte.
Dar George Shaw, Md. PhD, cel care a condus studiul intocmit de cei de la Universitatea din Cincinnati, sustine ca in timp ce oamenii de stiinta cerceteaza metoda de a ameliora starea celor care fac un infarct sau au un atac de cord, cu ajutorul hipotermiei, foarte putine lucruri se stiu despre activitatea tPA la nivelul organismului uman in astfel de conditii. TPA-ul este o enzima numita si “tissue plasminogen activator”, folosita de cercetatori in ultimul deceniu si mai ales in cadrul ultimilor ani pentru a contracara efectele daunatoare ale “crizelor” miocardice.
Folosind drepr reper scara Celsius, temperatura normala a corpului unui individ este de 37 de grade. Shaw, impreuna cu echipa sa , au testat efectul tPA(care ca majoritatea enzimelor functioneaza temperature- dependent like) de a distruge cheagurile la temperaturi cuprinse intre 30 si 39,5 grade Celsius.
Cercetatori au folosit mostre de sange recoltate de la 10 indivizi, pentru a forma circa 226 de cheaguri sau trombi. Apoi eu expus cheagurile plasmei inghetate si apoi au adaugat ingredientul principal, tPa, la temperaturi diferite pentru a masura ain prealabil cat la suta din masa cheagurilor a fost indepartata cu ajutorul enzimei.
In timp ce Shaw si colegii sai se asteptau la dovedirea faptului ca acesta enzima nu functioneaza cu un randament bun la o teperatura scazuta, studiul le-a demonstrat contrariul. Ba mai mult, i-a ajutat in explicarea mecanismului prin care tPA patrunde in interiorul cheagului si il desface fara mila.
“ In jur de 33 de grade Celsius este “locul”, unde majoritatea ar spune ca pacientul trebuie adus pentru terapia hipotermica… cu toate ca ar fi fost aduse argumente ca la 35 de grade ar fi la fel de benefic”
Dar Shaw si echipa sa au vazut ca la 33 de grade, trombii nu isi “puneau la bataie” decat 8,8 la suta din “masa corporala”, pe cand la 37 de grade, apropae 12 la suta din masa acestora era implicata in procesul de decuagulare.
Dar in acelasi timp, pentru a spori efectul de distrugere trombotica, ar fi nevoie de mia multa cantitate de enzima, iar mai multa enzima necesita mai mult plasminogen. Acest lucru a dus la concluzia ca terapia cu tPA si hipotermie, aplicate simultan necesita si alte “ingrediente” pentru a o face eficace cu adevarat.
Studiul se anunta promitator pentru ca se doreste fondarea de argumente puternice pe baza acestuia, spre gasirea unei doze optime de enzima activatoare, care sa fie eficienta in infarct, in functie de temperatura corporala a pacientului in starea in care suferinta “il pandeste”.
www.uc.edu
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|