Aceste descoperiri , inpreuna cu alte studii ale Scolii din Yale, referitoare la riscul de a face diabet, au fost prezentate in zilele trecute, in cadrul Congresului International din San Francisco, 2007.
In apneea obstructiva “de somn”, calea aeriana superioara cedeaza in timpul somnului. Perioadele de apnee se termina cu crize scurte de sufocare, care pot intrerupe somnul unui individ de pana la cateva zeci de ori pe noapte. Obezitatea ar fi principalul factor de risc in apneea nocturna.
Apneea nocturna duce la declansarea la nivelul organismului a mecanismului “ lupta pentru supravieturire”, ducand la scaderea cantitatii de sange care este pompat spre inima. Doctorul Neomi Shah, membru al Departamentului de medicina Interna, sectia respiratorie, este cea care a condus studiul referitoare la apneea nocturna, sau mai bine zis, linkul dintre bolile de inima si apneea nocturna.
Studiul cuprinde un esantion de 123 de subiecti testati, indivizi suferind de apnee nocturna. Acestia au fost urmariti in ultimii 4, 5 ani, pentru a depista cati dintre ei au avut interventii chirurgicale de genul bypass, sau atacuri de cord, sau cati au murit.
Cel mai eficace tratament pentru apneea nocturna este cunoscut sub numele de CPAP nazal( presiunea conductiva pozitiva continua), care se refera la o masca ce trimite aer spre caile aeriene superioare ale individului, pastrandu-I respiratia constanta si continua. “Exista date care ne face sa credem ca apneea nocturna , tratata cu responsabilitate, poate duce la reducearea considerabila a riscului coronarian”, spune Dr. Shah.
Un alt studiu al Institutiei din Yale, asupra riscului apneei nocturne de a duce la diabet de tip II sau de a inrautatii starea diabeticilor a avut in vedere 593 de pacienti. Cercetatorii au urmarit demersul bolii la pacinetii respectivi in decursul a 6 ani si au descoperit cu uimire faptul ca cei care sufereau de afectiunea nocturna erau predispusi de aproape 3 ori la “insusirea” diabetului de tip II, decat cei fara suferinta in cauza.
Nader Botros, Md. , membru al aceleiasi institutii, spune ca: “Impactul diabetului asupra populatiei este foarte mare…diabetul ramene o provocare la nivel public,…noi aprofundari sunt necesare pentru a intelege profilaxia si tratamentul acestei boli…”
www.medicalnewstoday.com
www.yale.edu
< Anterior | Urmator > |
---|