MedicalStudent.ro

Sunday
Nov 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Autoimunitatea – segregarea sexelor

Autoimunitatea – segregarea sexelor

Evaluare articol: / 20
Cel mai slabCel mai bun 

Neutrofile activeIn prezentarea fiecarei afectiuni, de natura chirurgicala sau nu, ajungem sa ne gasim intotdeauna in fata unui raport: rata de aparitie la sexul masculin comparativ cu sexul feminin. Exemplu: scleroza multipla afecteaza de aproximativ 3 ori mai multe femei decat barbati. Scleroza multipla face parte din lunga lista de boli autoimune cu specificitate de organ (Harrison, ed. 17), boli cu manifestari clinice diverse, ce limiteaza pacientul si il obliga sa isi schimbe radical stilul de viata.

Un studiu publicat in "Proceedings of the National Academy of Sciences" (www.pnas.org) a identificat o diferenta la nivel molecular intre cele doua sexe, reglata de hormonii androgeni, ce pare legata de o cascada semnalizatoare ce regleaza biosinteza leucotrienelor. Aceasta descoperire ar putea duce la explicarea diferentelor in frecventa aparitiei bolilor autoimune sau chiar si a raspunsului inflamator la cele doua sexe. Pe langa claritatea adusa mecanismelor intrinseci ale acestor boli ea ar mai putea servi ca viitoare tinta terapeutica in dezvoltarea de kinine extracelulare (ERKs – extracellular signal-regulated kinases), menite sa scada autoimunitatea. Aceste ERKs sunt legate direct de nivelele de testosteron/5α-dihidrotestosteron la femei si barbati.

5-Lipoxigenaza initiaza biosinteza leucotrienelor, mediatori lipidici implicati in apararea normala a gazdei si in afectiuni inflamatorii si alergice. Carlo Pergola, conducatorul studiului, si colaboratorii sai au descoperit ca androgenii determina scaderea sintezei de leucotriene (proces de down-regulation) prin alterarea transportului de 5-lipoxigenaza in neutrofile.

5 lipooxigenaza in neutrofilEnzima 5-lipoxigenaza catalizeaza formarea leucotrienelor din acidul arahidonic la nivelul neutrofilelor prin captarea de oxigen molecular in structura acidului gras esential. Rata sintezei de leucotriene depinde, in parte, de localizarea 5-lipoxigenazei in neutrofilul respectiv. Nivelele crescute de testosteron (sau 5α-dihidrotestosteron) activeaza o cascada semnalizatoare ce determina translocarea lipoxigenazei din citoplasma in regiunea perinucleara, scazand astfel rata productiei de leucotriene.

Asadar, prin administrarea de 5α-dihidrotestosteron intravenos la femei s-a reusit scaderea capacitatii de biosinteza a leucotrienelor initial crescuta la nivele mult mai mici – asemanatoare cu cele descoperite la barbati (in general mai putin afectati de boli autoimune).

Studiul ofera posibilitatea reglarii biosintezei leucotrienelor prin nivelele serice de androgeni (nivelul ERKs si al testosteronului/5α-dihidrotestosteronului) pentru a servi ca o baza moleculara pentru estomparea diferentelor dintre sexe observate in cadrul raspunsului inflamator si al bolilor autoimune.

Bibliografie
1.ERK-mediated regulation of leukotriene biosynthesis by androgens: A molecular basis for gender differences in inflammation and asthma
2.Autoimmunity and Sex...Why the Disparity?

Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Epuizarea si enterovirusurile. Vreo legatura doctore?

Sindromul de epuizare, cunoscut si sub numele de ME (myalgic encephalitis), este asociat unui virus al tractului digestiv, conform unui studiu publicat in Journal of Clinical Pathology. Cercetatorii isi justifica afirmatiile pe testele efectuate pe un grup de 165 de pacienti suferinzi de ME.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro