O greutate sub limita de 2500 g si o nastere prematura (mai putin de 37 de saptamani), sunt doi dintre factorii majori care contribuie la decesele nou-nascutilor si a copiilor mici. Autorii au folosit in sutdiul lor date despre femeile care au nascut si copiii lor pentru a stabili o legatura intre factorii care ar putea influenta o sarcina si nasterea si intre dezvoltarea copilului.
In total, mai mult de 45 000 de perechi de mame si copii au fost evaluate. Aproximativ 40% dintre mame au avut unul sau doi copii si aproapre doua treimi aveau o varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani.
Ratele nasterii copiilor subponerali si prematuri au fost cele mai mari printre mamele care erau de culoare, tinere sau batrane, cu o educatie slaba si nemaritate. Dar s-a observat si o asociatie puternica intre o sarcina nereusita si avort si o nastere prematura sau subponderala, chiar si dupa ajustarea unor factori care o pot influenta, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arteriala si consumul exagerat de alcool.
Femeile care au avut una, doua sau trei sarcini nereusite sau avorturi in trecut au avut o probabilitate de 3, 5 sau 9 ori mai mare de a da nastere unui copil subponderal decat cele care nu au suferit un avort sau o sarcina nereusita.
Similar, femeile care au avut o singura sarcina nereusita si un avort au avut o probabilitate cu 67% mai mare de a suferi o sarcina prematura, pe cand cele care au avut trei sau mai multe, au avut un risc de trei ori mai crescut de a avea o sarcina prematura, comparativ cu cele care nu au avut o asemenea sarcina sau un avort.
Alte studii anterioare au fost insa neconcludente, unele demonstrand ca nu exista nici un risc, pe cand altele au dovedit ca riscul a crescut foarte mult.
Cu toate acestea, femeile si personalul medical ar trebui sa fie constienti de potenstialele riscuri, concluzioneaza autorii studiului.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|